donderdag 19 augustus 2010

Nu en dan chocolade vermindert hartproblemen



Een regelmatige maar tegelijk ook matige consumptie van chocolade vermindert het risico van hartfalen. Dit bleek uit een jarenlang onderzoek bij 32.000 oudere Zweedse vrouwen. Volgens dat onderzoek hebben vrouwen die per week een of twee porties donkere chocolade van goede kwaliteit consumeren, 32% minder risico op hartfalen.


Beschermend werking flavonoïden


De voordelen voor de gezondheid vielen echter in het niet als de vrouwen een dergelijke portie dagelijks hadden gegeten. De onderzoekers hadden de chocoladeconsumptie en de gevolgen voor het hart negen jaar lang gevolgd. Als wezenlijk voor het beschermende effect wordt het cacaogehalte gezien. De daarin aanwezige flavonoïden doen volgens de onderzoekers de bloeddruk dalen.






Extra calorieën bij grote hoeveelheden


Het internationale onderzoeksteam presenteerde de resultaten van de studie in het Amerikaanse vakmagazine " Circulation: Heart Failure ". Onder een portie chocolade verstonden de onderzoekers gemiddeld 19 tot 30 gram.

Onderzoeksleider Murray Mittleman van de Harvard Universiteit in Boston veronderstelt dat de beschermende werking van chocolade bij grotere hoeveelheden waarschijnlijk wegvalt als gevolg van de extra calorieën en de daaropvolgende gewichtstoename.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen