woensdag 6 maart 2013

Toevoegingen in levensmiddelen


Wat er in levensmiddelen zit, staat niet altijd op het etiket. Fabrikanten hoeven lang niet alles te vermelden wat ze gebruiken. En wát ze noemen, is vaak moeilijk te begrijpen.




Yoghurt met aardbeiensmaak

Is aardbeien-yoghurt een yoghurt gevuld met aardbeien? Dat valt te bezien. 

Het komt aan op de details: 

  • zo hoeft een beker met de tekst "aardbeien-yoghurt" slechts 9 gram fruit te bevatten als de totale inhoud 150 gram is. Dat is ongeveer een halve aardbei;
  • spreekt de verpakking van een "yoghurt bereid met vruchten", dan volstaan zelfs minder dan 6 gram, ofwel een derde van een aardbei;
  • en nog meer sjoemelen kunnen fabrikanten bij een "yoghurt met aardbeiensmaak".


En de smaak?

Wel de smaak heeft zeker weinig van doen met de rode vrucht. Aardbeien verliezen namelijk tijdens het industriële proces hun aroma en smaak. 

Daarom helpen veel fabrikanten een handje met vervangende stoffen uit het laboratorium. En ze voegen er verdere chemische helpers aan toe zoals:


  • smaakversterkers;
  • conserveringsmiddelen;
  • verdikkingsmiddelen;
  • kleurstoffen.










Wat zijn E-nummers?

Achter de E-nummers verbergen zich niet minder dan 315 additieven (toevoegingen). Die zogenaamde additieven moeten in overeenstemming zijn met de regelgeving voor voedsel-etikettering op verpakte producten en voorkomen op de ingrediëntenlijst. 

Het zijn stoffen die onder meer:

  • verdikken;
  • langer houdbaar maken;
  • of kleur en smaak verbeteren.


Op dit moment zijn er in de Europese Unie 315 stoffen goedgekeurd als additieven voor levensmiddelen. Niet al deze E-nummers staan echter voor werkzame stof. Vele ervan  karakteriseren alleen verschillende varianten van een substantie.

Toevoegingen niet giftig maar omstreden

Op de verpakking moeten toevoegingen naar keuze worden vermeld met hun chemische naam of het E-nummer. De "E" staat voor Europa, de getallen erachter beschrijven op een uniforme wijze de materialen:  van E 100 voor de kleurstof kurkuma tot E 1520: voor het oplosmiddel propyleenglycol.

E-stoffen zijn in beginsel niet giftig en niet schadelijk.Maar omstreden zijn ze wel. Van sommige wordt vermoed dat ze in hoge dosering diarree of bij gevoelige personen allergieën veroorzaken.


Oppassen bij allergie of astma


Consumentenorganisaties zien bij ongeveer 50 additieven gevaren, vooral voor mensen met een allergie of met astma. 

Sommige stoffen in onze voeding worden helemaal ontraden zoals  Amarant (E 123), een kunstmatig vervaardigde rode kleurstof die in bepaalde producten wordt toegelaten. De stof wordt ervan verdacht kanker te veroorzaken.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen