vrijdag 15 augustus 2014

Ook niet resistente ziektekiemen trotseren antibiotica


Sommige bacteriën reageren niet op antibiotica-behandelingen, zelfs als ze geen resistentie (weerstand) daartegen hebben ontwikkeld. Dat komt door hun langzame groei.


Bacteriën die langzaam groeien


Uit reageerbuisonderzoek in laboratoria is gebleken dat identieke bacteriën in verschillend tempo kunnen groeien. Dat is afhankelijk van de voedingsstoffen: sommige ziekteverwekkende organismen kunnen in weefsel doordringen met een minimum aan voedingsstoffen en kunnen er dan langzaam groeien. Bacteriën zoals de Salmonellabacterie is een typisch voorbeeld van een bacterie die met wisselende snelheden kan groeien.

Terugval na antibioticabehandeling


Het onderzoeksteam van het Biocentrum in het Zwitserse Basel is er nu in geslaagd om dat onderscheid in groeitempo met behulp van lichtgevende eiwitten te meten in geïnfecteerd weefsel. Bij muizen die waren besmet met de Salmonellabacterie, konden zelfs na vijf dagen antibioticabehandeling nog steeds ziektekiemen worden opgespoord, die bij de patiënt een terugval konden veroorzaken.






Succes behandeling afhankelijk van groeitempo


Ongeveer 90 procent van de Salmonellabacteriën, vooral de snelgroeiende, kon men al bij een eerste dosis uitschakelen. Het beste overleefden niet groeiende, zogenaamde slapende bacteriën. Het succes van de behandeling hangt dus duidelijk af van de groeipotentie, is de conclusie van een in augustus 2014 gepubliceerd onderzoek in het tijdschrift "Cell".

Langzaam groeiende bacteriën domineren


Slapende bacteriën maken echter maar een zeer klein deel van het aantal ziekteverwekkers uit, zodat hun invloed doorgaans beperkt is. Maar langzaam groeiende Salmonella-bacteriën zijn een veel groter probleem volgens de onderzoekers. Ze zijn weliswaar wat gevoeliger voor antibiotica dan slapende ziektekiemen, maar ze zijn veel talrijker en kunnen ten alle tijde blijven groeien als de antibiotica weer wegvalt. Daarom domineren deze langzaam groeiende ziekteverwekkers gedurende de gehele therapie.

Behandeltijd verkorten

Als we zulke bacteriën beter begrijpen, kunnen we met een gerichte antibiotica-therapie de behandeltijd wellicht aanzienlijk verkorten. Dat speelt vooral een rol bij patiënten die weken of zelfs maanden met antibiotica moeten worden behandeld. A propos, wist u trouwens dat u antibiotica niet met melk moet innemen?

Goede keukenhygiëne de beste preventie

De Salmonellabacterie veroorzaakt diarree. Ze komt voor bij pluimvee, varkens, runderen en reptielen. Salmonellose is een klassieke voedselinfectie, maar je kunt ook besmet raken met door uitwerpselen besmet water. De beste preventie is een goede hygiëne in de keuken.


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen