maandag 13 oktober 2014

Histamine-intolerantie

Histamine-intolerantie is een voedsel-intolerantie. Ongeveer een procent van de bevolking, vooral vrouwen, reageert allergisch op histamine. De verantwoordelijke levensmiddelen vermijden, is moeilijk omdat histamine wijdverbreid is.

Wat is histamine?

Eén glas rode wijn en het slijmvlies zwelt al aan, duizeligheid dient zich aan en het hart raakt van streek: mensen met een histamine-intolerantie weten, door schade en schande wijs geworden, wat de stof teweegbrengt. Overigens is histamine geen vreemde substantie voor de mens: ons lichaam maakt het zelf aan, maar voor een deel wordt het ook via de voeding opgenomen.





Symptomen histamine-intolerantie


Tot een probleem wordt histamine alleen voor degenen die een zeer specifiek enzym missen dat nodig is voor de afbraak ervan in het lichaam. De symptomen van een te veel aan histamine lijken op de symptomen van een allergie, een voedselvergiftiging of een verkoudheid:

  • de huid wordt rood en jeukt mogelijkerwijs;
  • hoofdpijn, duizeligheid;
  • een loopneus;
  • gezwollen slijmvliezen;
  • en ook kortademigheid;
  • sommigen worden misselijk;
  • ze krijgen diarree of buikpijn;
  • daling van de bloeddruk;
  • hartritmestoornissen of hartkloppingen.


Oorzaken histamine-intolerantie


Vaak lukt het patiënten niet om de veroorzakers op te sporen. Behalve het gedurende enkele weken volgen van een experimenteel histamine-eliminatiedieet, bestaat er nog geen bruikbare diagnostische werkwijze. Het bijhouden van een voedings- en klachtendagboek zou een eerste aanwijzing kunnen opleveren. Voor een definitieve diagnose, zal de arts een gecontroleerde orale provocatietest doen.

Wie is vatbaar voor een histamine-intolerantie

Het zijn vooral vrouwen vanaf het 40e levensjaar die door histamine-intolerantie worden getroffen. Ook mensen met een (chronische) inflammatoire darmziekte of een voedselallergie lopen een verhoogd risico. Bij maar heel weinig mensen is daadwerkelijk sprake van een aangeboren enzymdefect.

Wat doen bij een histamine-intolerantie?


Wie aan een histamine-intolerantie lijdt, moet zich houden aan de volgende basisprincipes:

  • voedsel zo vers mogelijk consumeren;
  • geen overrijpe voedingsmiddelen eten;
  • geen voedsel uit blik eten!
  • alleen levensmiddelen eten die hygiënisch in perfecte staat verkeren;
  • geen alcohol voor, tijdens en na het eten; vermijd rode wijn en witbier;
  • geef de voorkeur aan verse of diepgevroren vis boven gerookte of gezouten vis;
  • vis vóór het koken wassen, omdat histamine in water oplosbaar is;
  • wijs vóór een medische behandeling altijd op de histamine-intolerantie. Vooral bij operaties onder narcose.
  • Bepaalde geneesmiddelen (na te vragen bij de huisarts) moeten worden vermeden; 
  • Etenswaren altijd eten direct uit de koelkast eten. Niet vooraf uitnemen en warm laten worden.


Wat regelt histamine? 

Histamine is allesbehalve overbodig: het helpt bij de verdediging tegen lichaamsvreemde stoffen. Het komt vrij tijdens allergische reacties en is verantwoordelijk voor de onaangename en soms zelfs dodelijke symptomen van allergie en astma. Bovendien is histamine bepalend voor :

  • de kracht en frequentie van onze hartslag;
  • de regulatie van het slaap-waakritme;
  • beteugeling van de eetlust;
  • de lichaamstemperatuur;
  • de bloeddruk;
  • het pijngevoel;
  • en nog veel meer.



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen