vrijdag 17 juli 2015

Welke groente en fruit in de koelkast?

Bij temperaturen boven 30 graden, bewaren we het liefst alles in de koelkast. Maar er is een aantal voedingsmiddelen, met name groenten en fruit, dat gevoelig is voor koude. Niet elke groente mag dus in de koelkast, zelfs niet bij extreem warm weer. Komkommers en tomaten bijvoorbeeld houden niet van kou en ook andere groenten kunnen in de koelkast schade oplopen.




Niet alle groente en fruit mag in de koelkast

Geadviseerd wordt om de temperatuur in de koelkast bij extreme hitte van 7 naar 2 graden terug te brengen. Op die manier zorg je ervoor dat gevoelige levensmiddelen zoals vlees en melk niet bederven. Maar voor koudegevoelige groenten en fruit, kan dat te koud zijn. Komkommers bijvoorbeeld kunnen glazig worden als ze meer dan vier dagen bij temperaturen onder acht graden in de koelkast worden bewaard. Lees hier welke levensmiddelen in de koelkast horen en welke niet.

Niet elke fruitsoort verdraagt koele temperaturen

Bijzonder slecht is het in de koelkast bewaren van citrusvruchten en exotische vruchten zoals ananas, papaja, mango of banaan. Bij te koude temperaturen verandert daarvan de celstructuur. Bij banaan bijvoorbeeld wordt de cel-ademhaling geremd. Het resultaat: de vrucht wordt snel zwart, verliest zijn karakteristieke aroma en kleurt donker van binnen. Andere vruchten reageren op te koude temperaturen met bruine vlekken, een verschrompelde schil, glazige vlekken en deuken.

Groente en fruit dat veel water bevat

Maar ook een aantal inheemse groenten- en fruitsoorten kan je maar beter niet in de koelkast bewaren. Dit geldt vooral voor soorten die veel water bevatten, zoals komkommers, tomaten en paprika's en zetmeelrijke voedingsmiddelen zoals aardappelen. Bewaar je dergelijke groenten toch even in de koelkast, kies dan het iets warmere groentevak.




Brood ook liever niet in de koelkast

De beste plaats om brood of droog gebak te bewaren is normaal gesproken buiten de koelkast. Wie de gebakken waren in de kou bewaart, moet ermee rekening houden dat die waterig zullen worden. Daarom is het beter om ze in een speciale broodtrommel te bewaren. Datzelfde geldt overigens ook voor mueslirepen of lekkernijen als fruitbonbons. Toch kan het op warme dagen nuttig zijn om brood in de koelkast te bewaren want dan schimmelt het niet zo snel. Maar brood dien je maar enkele dagen op die manier te bewaren omdat het door afkoeling al snel muf smaakt.

Bewaar aardappelen bij voorkeur in de kelder

Voor het bewaren van aardappelen en kool is een temperatuur van acht tot zestien graden optimaal. Dit geldt ook voor bessen, bladgroenten en abrikozen. Dergelijke producten horen niet noodzakelijkerwijs in de koelkast, maar houden wel van temperaturen onder acht graden. Dar soort temperaturen vindt je over het algemeen terug in een bijkeuken of in de kelder. Wie bij warm weer niet over zo’ n koele ruimte beschikt, kan deze levensmiddelen voor korte tijd in de groentelade van de koelkast leggen, maar moet ze wel snel gebruiken.

Bewaren betekent verlies van vitaminen

Ook bij een optimale opslag, moet je fruit en groenten zo snel mogelijk opeten. Want verlies aan vitaminen en voedingsstoffen laat zich bij geen enkele vorm van opslag vermijden, alleen vertragen. In de koelkast bewaarde vruchten moet je er een uur of twee voor consumptie uitnemen. Op die manier krijgen ze weer hun volle aroma.

Voedselvergiftiging door te hoge temperaturen

Het Voedingscentrum voert in 2016 een campagne tegen het te warm bewaren van voedingsmiddelen in koelkasten. Elk jaar doen zich weer duizenden gevallen van voedselvergiftiging voor, die voor een deel zijn terug te voeren op te hoge temperaturen in de koelkast. Met actie wil het voedingscentrum het aantal gevallen van voedselvergiftiging terugbrengen.

Gekoeld bewaren niet alleen tegen bederf

Gekoeld bewaren gaat niet alleen bederf tegen, maar helpt ook om ziektekiemen, die al van nature in voedingsmiddelen zitten, op een laag niveau te houden. De beste temperatuur in de koelkast is 4 graden omdat bacteriën en schimmels dan nauwelijks een kans krijgen. Maar steekproeven hebben uitgewezen uit dat een kwart van de Nederlandse koelkasten te warm is afgesteld, tot soms wel 11 graden!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen