woensdag 30 september 2015

Arsenicum in rijstwafels

Rijstwafels gelden als gezond tussendoortje. Maar een Duits gezondheidsinstituut adviseerde medio 2015 om baby's en peuters slechts bij uitzondering aan rijstwafels te laten knabbelen in verband met een verhoogd gehalte aan arsenicum. De kleintjes moeten niet alleen worden gevoed met rijstepap of op rijst gebaseerde dranken en mogen ook rijstwafels maar af en toe binnen krijgen. Uit onderzoeken van het gezondheidsinstituut was gebleken dat sommige rijstproducten zoals rijstwafels of rijstvlokken, nog méér giftig anorganisch arsenicum bevatte dan de pure rijstkorrel zelf.






De populaire rijstwafel bevat arsenicum!


Miljoenen kinderen zijn opgegroeid met een kleverige maar giftige rijstwafel in de hand. maar de populaire ongezoete, vet- en caloriearme snack bevat arsenicum! Dat is al langere tijd bekend maar nu blijkt dat het aandeel van het giftige anorganisch arsenicum in rijstwafels en rijstepap vaak zelfs hoger is dan in de pure rijstkorrel zelf. Het gezondheidsinstituut waarschuwde voor schade aan zenuwstelsel en bloedvaten en wees ook op een verhoogd risico op kanker. De redenen voor de hogere niveaus van arsenicum in bepaalde rijstproducten vergeleken met de pure rijstkorrel, zijn nog niet duidelijk.

Rijstwafels afgeraden voor baby's en kleuters


Geadviseerd werd om rijstproducten met mate te consumeren en uitsluitend als onderdeel van een evenwichtige voeding. Afgeraden werd met name om ze aan baby's en peuters te geven.



Organische en anorganische arseenverbindingen


Terwijl organische verbindingen van het half-metaal, zoals die onder meer zijn terug te vinden in vis en zeevruchten, niet als schadelijk voor de gezondheid worden beschouwd, kunnen anorganische verbindingen in grotere hoeveelheden tot acute vergiftiging leiden. De eerste aanwijzingen daarvoor zijn onder andere buikkrampen of diarree. Langdurig gebruik van kleine hoeveelheden kan tot beschadiging van zenuwen en bloedvaten leiden en een verhoogd risico op kanker hebben.

Ook andere voedingsmiddelen bevatten arsenicum

Omdat anorganische arseenverbindingen als kankerverwekkend voor de mens worden beschouwd, moeten voedingsmiddelen zo weinig mogelijk daarvan bevatten. Dat is belangrijk omdat ook ander veel geconsumeerd voedsel (van drinkwater tot melk) kleine hoeveelheden van de giftige stof bevat.

Vanaf 2016 Europese richtlijnen

Vanaf 2016 geldt in heel Europa een maximaal gehalte aan arsenicum in rijst en rijstproducten. Concreet gaat het dan om een maximale limiet van 0,2 milligram arsenicum per kilogram rijst. Producenten van biologische waren zijn blij met deze maatregel, maar bekritiseren de beoogde limieten voor bruine rijst als te streng.

Geen acute gezondheidsschade 


Acute gezondheidsschade is in de gemeten concentraties onwaarschijnlijk. Niettemin: voor het kankerverwekkende effect van anorganisch arsenicum kan geen veilige innamehoeveelheid worden bepaald.
De gemiddelde concentratie voor witte rijst ligt op 0,1 milligram arseen per kilogram rijst, maar er is ook al 0,2 milligram gemeten. Bij rijstwafels liggen de waarden in het algemeen iets hoger. Ook de bruine volkorenrijst bevat wat meer arsenicum dan de witte, waarbij de buitenste lagen grotendeels verwijderd zijn .

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen