vrijdag 8 mei 2009

Welke lenzen zijn het beste


Contactlenzen zijn weliswaar duurder maar hebben ten opzichte van een bril enige voordelen en worden vooral door jonge mensen geprefereerd. Moderne lenzen zijn in het algemeen comfortabel om te dragen.


Het is belangrijk dat het oog of de aard van het visuele gebrek zich leent voor het dragen van contactlenzen én dat de juiste contactlenzen gekozen worden. De keuze van het type contactlens hangt onder andere af van:


  • de conditie van het oog (hoeveelheid traanvocht bijvoorbeeld)
  • de visuele beperkingen die men corrigeren wil
  • de eisen die de drager stelt: hoe vaak of hoelang wil je ze dragen, bij welke sporten etc.

Niet zelden krijgen dragers van contactlenzen te maken met verschijnselen als roodheid van de ogen of een branderig gevoel. Ook komt het voor dat gebruikers dit per slot van rekening lichaamsvreemde voorwerp simpelweg niet verdragen. Afhankelijk van het gebruikte kunststof maakt men onderscheid tussen harde en zachte contactlenzen. In het algemeen kan men stellen dat de harde lenzen makkelijk te onderhouden zijn, maar door het oog eerder worden ervaren als lichaamsvreemde materie.


Beide soorten lenzen drijven in het traanvocht op het hoornvlies van het oog. Harde lenzen zijn kleiner dan het hoornvlies. Ze zijn beschikbaar met verschillende zuurstofdoorlaatbaarheid. Zachte lenzen zijn goed zuurstofdoorlatend, zijn meer waterhoudend en groter dan het hoornvlies. Ze vergen meer onderhoud dan harde contactlenzen omdat eiwitten afkomstig uit het traanvocht en conserveermiddelen zich gemakkelijker kunnen afzetten.
Zowel harde als zachte lenzen moeten zorgvuldig worden gereinigd. Daarnaast zijn er tegenwoordig wegwerplenzen die tot een week zonder reiniging in het oog kunnen blijven. Maar ook deze lenzen hebben vaak aanzienlijke bijwerkingen en zijn niet voor iedereen geschikt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten