zaterdag 19 december 2009

Hoe een afgebroken tand bewaren?Het gebeurt regelmatig dat tijdens het sporten een stukje van een tand of zelfs een hele tand afbreekt. Ga in zo'n geval altijd op zoek naar het verloren deel en meld u vervolgens zo snel mogelijk bij een goede tandarts. Mits goed geconserveerd kan men tanden zo tot 48 uur bewaren zonder dat de kans op aangroei wordt verminderd.

(Overigens, betreft het een gouden tand, neem dan liever deze adviezen ter harte.)


TIP: Belangrijk is dat men de tand of het afgebroken stukje niet reinigt of laat uitdrogen! Bewaar de tand absoluut niet in alcohol of in een desinfecterend middel.

Het is het beste om de (tand)rest in een beetje halfvolle melk of gewoon in de mond te bewaren, danwel in een speciaal daarvoor bestemde tandredbox (Dentosafe) die in de apotheek verkrijgbaar is. Die is gevuld met een speciale voedingssubstantie waarin de cellen van het tandwortelvlies intact blijven.
In veel gevallen kan de tand dan nog worden gered of kan op zijn minst het ontbrekende stuk weer worden aangelijmd. Een uitgevallen tand kan de tandarts terugzetten en verbinden met zijn buurtanden of -kiezen. In de regel groeit de tand dan vanzelf weer aan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten