Omega-3 vetzuren versterken het immuunsysteem

Hartaanval, beroerte, reuma, eczeem en diabetes. Nauwelijks een aandoening die niet te verlichten is met omega-3 vetzuren! Want omega-3 vetzuren versterken het immuunsysteem. Wat is er waar van deze bewering?


Wat zijn omega-3 vetzuren?


Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Ze komen voor in plantaardige en dierlijke vorm. Het omega-3 vetzuur in plantaardige producten heeft een andere werking in het lichaam dan de vetzuren in dierlijke producten. Deze Omega-3 vetzuren zijn een belangrijk onderdeel van de celmembranen, de celwanden dus. Ze vormen de grondstof voor een verscheidenheid aan weefselhormonen. Het menselijk lichaam kan omega-3 vetzuren niet zelf produceren. Je moet ze uit de voeding opnemen.


Waar zit het in?


De voornaamste bronnen van omega-3 vetzuren zijn vette vis en zeedieren, met name die welke in koude wateren leven. Daartoe behoren:


  • makreel;
  • tonijn;
  • haring;
  • zalm.


Overigens is niet alle zalm gezond. Oncologen ontraden het regelmatig eten van gekweekte zalm bijvoorbeeld.


Omega-3 vetzuren goed voor hart en bloedvaten


Uitgebreide voedingsstudies hebben aangetoond dat frequente consumptie van vis de kans op een beroerte aanzienlijk vermindert.


Effect op ontstekingsprocessen


Verschillende uit omega vetzuren opgebouwde weefselhormonen werken tegen ontstekingen. Bovendien beïnvloeden de meervoudig onverzadigde vetzuren in de celmembranen de complexe werking van het immuunsysteem. Zo worden sommige aandoeningen waarbij inflammatoire processen (ontstekingen) een rol spelen, gunstig door omega-3 vetzuren beïnvloed. Daartoe behoren:


  • reumatische aandoeningen;
  • psoriasis;
  • chronische darmontsteking. 

Visolie kan in die gevallen de symptomen verlichten of medicijntherapieën ondersteunen.


Visoliecapsules


Heb je door een chronische ziekte, een visallergie of om andere redenen de behoefte aan meer omega-vetzuren? Raadpleeg dan eerst een arts alvorens visoliecapsules te gebruiken.Hoe zit het trouwens met joúw oliepeil?


We leven in een maatschappij waarin iedereen wil afvallen en men overstelpt ons met lightproducten. Maar het is verkeerd om rigoreus alle vetten uit onze voeding te bannen. Het menselijk lichaam kan niet zonder bepaalde essentiële vetten om in optimale conditie te blijven. Wie zich houdt aan een evenwichtig voeding en een tot twee keer per week vis eet, is in ieder geval verzekerd van voldoende omega-vetzuren.

Aanbevolen post

Kanker houdt van suiker

Kankercellen voeden zich zoals bekend graag met suiker. Dat kwam nog eens nadrukkelijk in het nieuws toen drie kankerpatiënten in het Duitse...