dinsdag 19 februari 2013

Opletten met contactlenzen op internet!

De lenzen van online verzendhuizen zien er vaak net zo uit als die van de opticien om de hoek en kosten minder. Maar oogartsen raden ze toch af.
Lenzen bestellen op internet

Zachte contactlenzen zijn duur. Om geld te besparen, grijpen steeds meer klanten terug op het internet en bestellen contactlenzen goedkoper via postorderbedrijven.

Maar dat is een distributiekanaal zonder kwaliteitscontrole, de klant koopt die materialen vaak op goed geluk zeggen specialisten in de oogheelkunde en oogartsen.


Lenzen op internet: slechte pasvorm en minderwaardige kwaliteit

Vooral bij contactlenzen komt het aan op fracties van een millimeter. Daarom zouden ze onder geen beding gekocht moeten worden zonder dat een vakman de pasvorm voor uw ogen beoordeeld heeft.

Veel consumenten beweren weliswaar dat ze op internet alleen de lenzen bestellen die ze al kennen van hun oogarts of optometrist. Toch raden ook die een bestelling via internet af omdat bij online verzendhuizen meerdere malen vervalsingen werden ontdekt.

En bovendien is het een feit dat goedkope contactlenzen doorgaans zijn gemaakt van kwalitatief minderwaardige materialen.

Ook sterkte van de lenzen kan afwijken

De consument kan bij deze wijze van verkoop dus niet controleren wat hij in zijn ogen plaatst. Bovendien kunnen materiaal en ontwerp van de contactlenzen op het internet variëren, zelfs als de opgegeven dioptrie (lenssterkte) hetzelfde is.

De dioptrie, de sterkte van een lens, is het resultaat van 1 gedeeld door de brandpuntsafstand. Bij bepaalde afwijkingen  van de ooglens kan een bril of lens dat corrigeren.


Medisch advies en nazorg ontbreken bij lenzen op internet

Een internethandelaar  is ook niets bekend over eventuele interacties met geneesmiddelen of over de specifieke samenstelling van de tranenfilm (bevat 3 substanties: vetten, water en slijm) Op het internet ontbreken de cruciale medische adviezen, de zorg en nazorg.

Wie ervoor kiest om zachte contactlenzen te dragen, zou altijd een oogarts of opticien moeten raadplegen. Want basisvereiste voor het gebruik van contactlenzen zijn gezonde ogen.

Oogarts en opticien hebben immers een specifieke opleiding daarvoor genoten. Ze passen de lenzen aan en  betrekken ze rechtstreeks van de fabrikant.

Aanmeten en controle van lenzen moeten in één hand zijn


De tussenhandel zou men bij dit soort artikelen eigenlijk per definitie moeten mijden. Alleen als het aanmeten van de contactlenzen en de controle in één hand zijn, is de patiënt verzekerd van de beste lenzen.

1 opmerking:

  1. Wanneer je op internet besteld is het van groot belang om te weten wat geschikt is voor jou oog. Als je op een online lenzenshop besteld is het raadzaam om vooraf naar een opticien te zijn geweest om een goede controle uit te laten voeren. Daarnaast is het ook aanbevolen om je ieder jaar te laten controleren.

    BeantwoordenVerwijderen