zaterdag 9 maart 2013

Met pure chocolade de bloeddruk verlagen

Al één stuk pure chocolade per dag kan helpen om hoge bloeddruk licht te verlagen. Het effect is niet sensationeel, maar het vindt plaats zonder pillen of gewichtstoename.
Pure chocolade in plaats van pillen

Door het eten van één stukje pure chocolade kunnen mensen een te hoge bloeddruk evenveel verlagen als met 30 minuten bewegen per dag. Dat beweren althans onderzoekers uit Adelaïde (Australië).

De effecten zijn weliswaar niet uitgesproken groot, maar toch opmerkelijk. Ze zijn vooral interessant omdat ze niet alleen zonder pillen maar ook zonder noemenswaardige gewichtstoename of andere bijwerkingen plaatsvinden. Bedoelde bloeddrukverlagende eigenschappen worden overigens ook toegeschreven aan:

Flavonolen in chocolade verwijden de bloedvaten

In chocolade zitten flavonolen die de vorming van stikstofoxide stimuleren. Dat zorgt voor een verwijding van de bloedvaten waardoor het bloed beter door de vaten kan stromen en de druk daalt. Hoge bloeddruk begint overigens bij een waarde van 140/90 (bovendruk/onderdruk).

Polyfenolen in cacaoproducten 

Eerdere onderzoeken in Keulen hadden ook al aangetoond dat grote hoeveelheden cacaoproducten de bloeddruk konden verlagen. Als oorzaak geldt de in de cacao aanwezige polyfenolen, een groep van kleur-en smaakstoffen die in veel planten voorkomt.

De onderzoekers in Keulen wezen er wel op dat het om pure chocolade moet gaan met ten minste 70% cacao erin. Bij melkchocolade konden deze effecten niet worden vastgesteld.


Minder overlijdens door beroerte en hartaanval

De onderzoeken tonen aan dat een commercieel cacaoproduct in kleine hoeveelheden even effectief kan zijn als een drastische aanpassing van voedingsgewoonten. Ook al is de daling van de bloeddruk maar gering, het resultaat blijft klinisch opmerkelijk te noemen.

Schattingen geven aan dat een gemiddelde daling van de bloeddruk onder de bevolking met 3 mm Hg het risico op overlijden door een beroerte met 8% en door een hartaanval met ongeveer 5% zal verminderen.

Veel artsen vrezen echter dat het positieve effect door het doorgaans hoge suiker- en vetgehalte in cacaoproducten, weer teniet gedaan kan worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten