vrijdag 24 mei 2013

Is zonnebrand kankerverwekkend?

Eigenlijk zou zonnebrand bescherming moeten bieden tegen huidkanker. Maar recente onderzoeken suggereren dat het precies het tegenovergestelde doet. Huidkanker als gevolg van zonnebrandcrème? Bangmakerij of ernstig probleem?


Risico op huidkanker wordt vergroot


Onderzoekers aan de Universiteit van Missouri vonden uit dat zonnebrandcrème de huid ernstig kan beschadigen. Het in veel crèmes aanwezige zinkoxide leidt in een chemische reactie met ultraviolette straling tot de vorming van vrije radicalen. Deze gaan op agressieve wijze een verbinding met andere moleculen aan en vallen het DNA in menselijke cellen aan. De Amerikaanse wetenschappers geloven dat het risico op huidkanker daardoor wordt vergroot.

Kanker door zonnebrandcrème?


Daarbij is niet het zinkoxide op zich het probleem, maar de vorm waarin het tegenwoordig wordt aangewend. Zinkoxide wordt tegenwoordig namelijk in nanovorm gebruikt in crèmes. Of de nanodeeltjes ziektes veroorzaken, weten we nog niet. Het ontbreekt nog aan voldoende studies die de schadelijke effecten van nanodeeltjes in cosmetische producten eenduidig hebben aangetoond.


Is nanotechnologie gevaarlijk?


Daarentegen zijn de voordelen van nanotechnologie in dit bereik niet omstreden: nanodeeltjes filteren zeer effectief de UV-straling doordat ze die niet alleen weerspiegelen en verstrooien maar ook absorberen en omzetten. Is de huid intact dan kunnen de nanodeeltjes daarin niet doordringen. En daarmee  zou gebruik ervan veilig zijn. Maar of dit ook het geval is bij een zieke, bijvoorbeeld door eczeem veranderde huid of bij de huid van jonge kinderen, weet men niet. Ook is onduidelijk of de nanodeeltjes de vetlaag van het huidoppervlak veranderen. Een dergelijke verandering kan een zeker risico inhouden.Insmeren of niet?


Ondanks de vele voordelen ervan, zien experts de komst van nanotechnologie op vele terreinen van het leven als problematisch. Maar berichten die suggereren dat zonnebrandcrème kanker kan veroorzaken, wordt door gebrek aan concrete bewijzen door sommige wetenschappers als bangmakerij bestempeld. Ook de onderzoeksleider aan de Universiteit van Missouri raadde in dat verband het gebruik van zonnebrand tóch aan: zonnebrandcrème is in ieder geval beter dan géén bescherming."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten