dinsdag 18 juni 2013

Zonlicht verlaagt de bloeddruk

Voor degenen die zich na een lange winter op de zon verheugen, hebben Schotse wetenschappers goed nieuws: zonlicht verlaagt de bloeddruk en kan zelfs het leven verlengen. Dat is het resultaat van een onderzoek door dermatologen aan de Universiteit van Edinburgh.
De onderzoekers plaatsten 24 vrijwilligers gedurende 20 minuten onder een lamp met UV-A-stralen. Daarop nam de bloeddruk gedurende een uur met ongeveer 4 mmHg af. Werden de UV-stralen geblokkeerd, waardoor alleen warmte de huid bereikte, dan bleef het effect uit.

Stikstofmonoxide verwijdt de aderen

De onderzoekers geloven dat zonnestraling NO3 uit de huid oplost en in stikstofmonoxide (NO) omzet. Het NO-niveau werd indirect gemeten aan de hand van de concentratie NO2 in het bloed, aangezien NO in slechts enkele seconden in deze stof wordt omgezet.

Naast andere functies reguleert stikstofmonoxide ook de bloeddruk doordat die stof de aderen verwijdt. Zonlicht helpt op die manier om de bloeddruk te verlagen en daardoor het risico op een hartaanval en beroerte te verminderen, schrijven de onderzoekers. Het vitamine D-gehalte van de proefpersonen bleef evenwel ongewijzigd. Hiermee is aangetoond dat zonlicht ook andere effecten heeft dan de vorming van vitamine D.


Zonlicht en huidkanker


Maar hoe zit het dan met het veel geciteerde risico op huidkanker? Wel, dat bestaat tóch. Maar hart- en vaatziekten en beroerte geassocieerd met hoge bloeddruk, veroorzaken volgens de onderzoekers ongeveer 80 keer meer kans op sterfgevallen dan huidkanker. In een persbericht van de universiteit  stelt men dat de voordelen die zonlicht voor het cardiovasculaire systeem bezit, duidelijk opwegen tegen de nadelen, het risico op huidkanker derhalve.

1 opmerking:

  1. Wat je daar vertelt over bloeddruk klopt helemaal!
    Naar mijn weten hebben mensen die in zonnige gebieden leven ook in mindere maten met veel stress te maken!

    BeantwoordenVerwijderen