zondag 15 december 2013

Noten houden gezond en slank

Noten zijn erg populair in de aanloop naar Kerstmis: het zijn gezonde energieleveranciers en ze worden in het donkere jaargetijde graag als tussendoortje gebruikt. Maar is, wat goed is voor het lichaam, ook goed voor je figuur?


Noten tegen kanker en hart- en vaatziekten


Onderzoek van de Amerikaanse Harvard Universiteit, dat onlangs werd gepubliceerd in het New England Journal of Medicine, toont aan dat mensen die regelmatig noten knabbelen, minder vaak kanker of hart- en vaatziekten ontwikkelen dan mensen die geen noten eten. Tot zover nog niets nieuws, zult u zeggen.Noten zijn gezond en maken niet dik


Maar in dit onderzoek, waarin de medische geschiedenis van 119.000 mannen en vrouwen drie decennia lang werd gevolgd, werd ook afgerekend met een hardnekkig vooroordeel, namelijk dat noten ware dikmakers zijn. De onderzoeksresultaten toonden zelfs het tegendeel aan.

Noten: caloriebom of afslankmiddel?


Het was daarbij niet van belang of de deelnemers aan het onderzoek pistachenoten, amandelen, hazelnoten of walnoten aten. En het was ook niet relevant of de noten rauw, gezouten of geroosterd in onze voeding voor kwamen. Noten etende deelnemers bleven gemiddeld slanker dan de anderen.


Waarom noten een afslankende werking hebben


De onderzoekers zijn er niet zeker van, wat de exacte reden is voor de afslankende werking van noten. Voor de hand liggende reden is echter volgens neuroloog Ralph Sacco van de Universiteit van Miami, dat als je meer noten eet, je minder zaken als chips en vette snacks consumeert. Per slot van rekening hebben noten een blijvend verzadigend effect.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten