woensdag 19 februari 2014

Antibiotica niet met melk innemen

Melk en tal van andere stoffen kunnen de werking van antibiotica en andere geneesmiddelen nadelig beïnvloeden en soms helemaal teniet doen. Interessant is trouwens ook de vraag of je pillen mag breken voor de inname.

Melk verdraagt zich niet met geneesmiddelen


Je pillen met melk doorslikken is geen goed idee. Want melk kan invloed hebben op de werking ervan. De reden: melk bevat evenals kaas en yoghurt calcium. En dat mineraal gaat met veel antibiotica een slecht oplosbare verbinding aan.

Vaak is de scheut melk in de koffie al voldoende om de werking van een geneesmiddel teniet te doen. Ook yoghurt, kaas of kwark kan het effect van verschillende geneesmiddelen verstoren. A propos, lees hier of je pillen breken mag voordat je ze inneemt


Wat is dan wel de goede vloeistof?


Het beste slik je medicamenten door met een glas gewoon kraanwater. De vloeistof draagt ertoe bij dat tabletten of capsules niet blijven plakken of steken in de slokdarm of de maag. Bovendien zal het geneesmiddel door het water sneller vrijkomen.

Alternatieven voor antibiotica


Wist u trouwens dat antibiotica de genezing niet versnellen en evenmin koortsverlagend werken. Wie genoodzaakt is om vaak zijn toevlucht tot dit soort middelen te nemen, zou ook het gebruik van alternatieve of natuurlijke antibiotica eens kunnen overwegen.Waarom leidingwater?


Mineraalwater bevat soms vele zouten. Normaal gesproken zijn die erg gezond voor het menselijk lichaam. Maar in combinatie met sommige werkingsstoffen, vormen ze stabiele complexen. Die zijn dan te groot en raken dan niet via de darmwand in de bloedbaan. Dus worden ze onverrichter zake weer uitgescheiden.

Geen alcohol


Waarschijnlijk zal niemand het in zijn hoofd halen om zijn medicijnen met een flinke slok whisky weg te slikken, maar toch kan een waarschuwing geen kwaad. Want alcohol kan de werking van medicijnen niet alleen afremmen maar ook versterken. En denk eraan: dat geldt ook voor de ochtend erna! Alcohol kan zich ook na het slapen nog in de bloedbaan bevinden.

Grapefruitsap funest bij medicijngebruik

Grapefruitsap wordt algemeen beschouwd als de meest slechte drank bij medicijngebruik. Dat sap kan het effect van sommige medicamenten wel tot 70 procent (!) versterken en dus tot gevaarlijke reacties leiden.

3 opmerkingen:

 1. smorgens en savonds gebruik ik een melkprodukt na of bij het eten
  ik neem dan mijn antibiotica een uur voor of na de maaltijd met water
  in. Mag dat ?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Kijk, dat je geen alcohol met medicatie mag innemen snapt denk ik inmiddels iedereen wel. Maar ik snap niet dat het nog niet zo bekend is dat je niet grapefruitsap mag gebruiken om medicatie in te nemen. Als je ziet dat het sommige medicatie tot 70 % kan versterken is dit wel een behoorlijk gevaarlijk gegeven. Apotheken zouden hier meer aandacht aan moeten besteden vind ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik kreeg als tip bij de Apotheek de antibiotica met Actimel in te nemen..was ook beter voor darmen ....

  BeantwoordenVerwijderen