dinsdag 18 februari 2014

Slimme contactlens voor diabetici

Diabetici moeten hun bloedsuikerspiegel constant in de gaten houden. Een nieuwe slimme contactlens van Google moet dat straks gemakkelijker maken. Een minichip meet de glucoseconcentratie in de tranen en verstuurt de gegevens naar een smartphone-app.


Google ontwikkelt contactlens voor diabetici

Google werkt aan een elektronische contactlens voor mensen met diabetes, die bloedsuikerwaardes meet en de gebruiker bij schommelingen kan waarschuwen. Het internetconcern maakte bedoeld project, dat zich overigens nog in een zeer vroeg stadium bevindt, al in januari 2014 wereldkundig.Lenzen meten doorlopend glucosewaarde in traanvocht

De ontwikkelaars van het onderzoekslaboratorium van Google testen volgens een blogbericht een prototype van een contactlens, waarbij tussen 2 flinterdunne lagen een sensor en een miniatuurchip zijn geïntegreerd. De lens meet elke seconde de glucosewaarde in het traanvocht. Het prototype werd in verschillende klinische onderzoeken getest.

Waarschuwingssignaal integreren in lens

Bedoelde contactlenzen zenden de gegevens naar een gekoppelde smartphone-app. Chip en sensoren zijn zo klein als glitterdeeltjes en de antenne dunner dan een menselijke haar. Overwogen wordt ook om voor de waarschuwingssignalen micro-LED's direct in de lens te integreren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten