vrijdag 7 maart 2014

Blackberry-duimen door smartphone-gebruik

Negentig procent van de jongere patiënten die fysiotherapeuten in hun praktijk behandelen aan pijn in duim en pols, hebben die symptomen opgelopen door overmatig gebruik van hun smartphone.


Smartphones en gezondheid


Het RSI-syndroom kenden we al van de muisarm bij de computer. Maar daar komt nu dus de mobiele telefoon bij. Het probleem is dat de duim anatomisch slechts ontworpen is om tegendruk te bieden aan de andere vingers, niet voor fijn-motorisch typewerk. De spieren zijn niet gewend aan voortdurend sms’en en op die manier ontstaat de pijn.

Blackberry-duimen


De evolutie van de mens heeft niet voorzien in een voortdurend grijpen naar de smartphone. Het aantal gezondheidsklachten waarvoor de mobiele telefoon verantwoordelijk wordt gehouden neemt schrikbarend toe. Een van die klachten wordt in de volksmond ook wel aangeduid met Blackberry-duimen.

Carpaal Tunnel Syndroom

De medische benaming van Blackberry-duimen is het Carpaal Tunnel Syndroom. Het uit zich in tintelende of gevoelloze vingers. Omdat het toetsenbord op de BlackBerry zo klein is, moet je de duimen “spits aanzetten”. Erg ergonomisch is dat niet. In deze dwangmatige stand wordt de zenuw aan de binnenkant van de duim, samengeknepen. Als dat te vaak gebeurt, leidt dat tot irritatie van de zenuw.


Wat kan je doen tegen blackberry-duimen?

Twee oplossingen zijn denkbaar:

  • de Blackberry in de ene hand leggen en met de andere hand typen;
  • of een smartphone met touchscreen kopen. Voor mechanische toetsen hebben de spieren van de hand namelijk meer kracht nodig dan bij een touchscreen. Bovendien zijn bij die laatste ook de toetsen een beetje groter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten