dinsdag 25 maart 2014

Is roomboter of margarine gezonder?

Al tientallen jaren is er de discussie over wat gezonder is, roomboter of margarine. Roomboter als natuurlijk product of margarine uit de fabriek? Mensen nemen vaak aan dat roomboter gezonder is omdat het een natuurlijk product betreft terwijl margarine tegenwoordig een hightech-product uit de fabriek is. Maar zo simpel liggen de feiten niet.

Roomboter bevat slechts een fractie aan transvetten

Het voornaamste verschil tussen roomboter en margarine is de samenstelling van de vetten. Het in roomboter voorkomende melkvet bevat hoofdzakelijk verzadigd vet en een geringe hoeveelheid (2%) transvet. En van transvetten is algemeen bekend dat ze ongezond zijn en de kans op hart- en vaatziekten vergroten.  Maar het beetje transvet in roomboter betreft GLA (geconjugeerd linolzuur) dat geen schadelijke effecten heeft op de mens.

Ook margarines zouden nog transvetten bevatten

Margarine wordt vervaardigd uit plantaardige oliën en dat zou volgens sommigen, in tegenstelling tot pakweg 50 jaar geleden, tegenwoordig géén transvetten meer bevatten.

Anderen zijn echter van mening dat de margarines en bak- en braadproducten die in koek en gebak, kant- en klaar producten en ook in de horeca worden gebruikt, nog steeds veel transvetzuren bevatten. Een constatering die in 2002 nog eens bevestigd werd door de Duitse Stiftung Warentest: 6 van de 40 onderzochte margarines bevatten nog altijd ongewenste transvetten. Nieuwe productiemethoden konden het ontstaan van deze kritische stof dus kennelijk niet geheel verhinderen.

Trouwens, ook bij het feit dat de Hartstichting onder meer Becel als een van haar sponsors kent, kan men vraagtekens plaatsen in dit verband.


Margarine een hightech product. 

Meestal zorgen natuurlijke of "natuur-identieke" aroma's, vaak ook melk- en citroenzuur, voor een op boter gelijkende of andere aangename smaak. Margarines gebaseerd op palmolie of kokosolie zijn meestal minder bewerkt omdat bij gebruik van deze oliën het uithardingsproces achterwege kan blijven. Deze vetten zijn wel zeer rijk aan verzadigde vetzuren.

Margarine rijk aan vitaminen

Margarine is meestal rijk aan vitaminen. Vitamine E komt in veel plantaardige oliën voor. In roomboter komen vitamine A en D voor maar die ontbreken in zuivere margarine. Veel margarinefabrikanten voegen daarom aan hun producten kunstmatig vitamine A, D en ook nog extra vitamine E toe. Door de toevoeging van deze vitamines, wordt dit nadeel gecompenseerd.

1 opmerking:

  1. Beste,

    Wij van 123eSigaret hebben een zeer interessant artikel geschreven omtrent elektrisch roken en de huidige “stand van zaken”. De afgelopen jaren is er namelijk nogal wat commotie over geweest of het nou juist wel of niet gezond zou zijn, hierbij zijn wet en regelgeving ook onderhevig aan veranderingen. Deze zouden wij graag op uw blog plaatsen mits er een link naar onze website bij vermeld kan worden.

    Neem graag contact met ons op via: stefan@2bfound.nl

    Groeten,

    BeantwoordenVerwijderen