vrijdag 15 augustus 2014

Hip-hop-groet helpt tegen griep

Om de verspreiding van ziekten zoals griep te voorkomen, zouden mensen elkaar geen hand meer moeten geven, maar zoals jongeren elkaar met de high-five of een vuist moeten begroeten.

Met beleefdheden worden ook bacteriën uitgewisseld

Onderzoekers stellen voor om elkaar ter begroeting in de toekomst geen hand meer te geven maar, zoals gebruikelijk is bij jongeren en in de hip-hop scene, de High-Five, of beter nog, de vuisten aan te stoten. Reden voor het ongebruikelijke voorstel: bij een klassieke handdruk worden niet alleen beleefdheden uitgewisseld, maar ook tal van bacteriën. Een andere wijze van begroeten, puur omwille van de hygiëne dus.

Hoeveel ziektekiemen dragen we over?

Om erachter te komen hoe groot de kans is om aangestoken te worden, doopte een onderzoeker zijn gehandschoende handen in een met bacteriën vermengde vloeistof en onderzocht vervolgens hoeveel ziektekiemen er bij de verschillende vormen van begroeting worden overgedragen. Het resultaat: hoe intenser en vaster de handdruk was, des te hoger was de overdrachtsgraad. Bij de high-five was die nog maar half zo hoog. En bij een begroeting met de vuist zelfs 90 procent minder!

Handen geven is niet hygiënisch

Mensen denken maar zelden na over de gezondheidseffecten van handen schudden. Als men het publiek echter breed zou voorlichten over de effecten van handen schudden, dan zou dat de verspreiding van besmettelijke ziekten aanzienlijk verkleinen. Het effect zou vooral nuttig kunnen zijn bij besmettelijke ziekten zoals MRSA en griep. In ziekenhuizen wordt fysiek contact bij de begroeting zelfs helemaal ontraden.Infecties worden voor 80% verspreid via de handen

Steun voor de voorstellen komt er onder meer uit de Verenigde Staten. Volgens het “Center for Disease Control and Prevention” wordt ongeveer 80 procent van alle infectieziekten via de handen doorgegeven. Die informatie wordt in de VS inmiddels in diverse campagnes gecommuniceerd.

Handen wassen is cruciaal

Ook in ons land is de overdracht van ziektekiemen via de handen onderwerp van gesprek. In ieder geval kent iedereen sinds de uitbraak van de Mexicaanse griep (ook wel Varkensgriep) in 2009 het belang van handhygiëne. Niet alleen werden destijds in alle openbare gebouwen in ons land dispensers met desinfecterende oplossingen geïnstalleerd, maar in tv-spots werden ook allerlei tips voor juist wassen van de handen gegeven

Geen opmerkingen:

Een reactie posten