maandag 6 oktober 2014

De pH-waarde in de urine

Veranderde urinewaarden kunnen op een ziekte wijzen. Bij gezonde mensen is de urine met een pH-waarde van ongeveer 6,0 (normale bereik 4,8-7,6) enigszins zuur. Indien de pH-waarde van de urine zeer hoog is (hoger dan 8) en bevat die bovendien nitriet, wat gewoonlijk niet in de urine wordt gevonden, dan duidt dat op een bacteriële infectie van de urinewegen.
Ook voeding beïnvloedt pH-waarde


Maar ook de voeding heeft invloed op de pH-waarde. Zo is de pH-waarde van de urine na het eten, vooral bij een vegetarisch dieet, meestal iets verhoogd. Ook stofwisselingsstoornissen kunnen leiden tot een verhoogde urine-pH-waarde. Een lage pH-waarde treedt op bij een voeding arm aan vlees, tijdens een dieet en in de nacht. Maar zelden is ziekte de achterliggende reden, hoewel het ook wel een teken van jicht kan zijn.

Zuurbelasting meten in het lichaam


Kritisch kijken naar uw voeding en meting van de pH-waarde van de urine, verschaffen dus informatie over een mogelijke verzuring.

Stappenplan
Wilt u ook weten of uw lichaam worstelt met verzuring? Volg dan het volgende stappenplan om uit te vinden:

  1. controleer eerst uw voedingswijze met betrekking tot het zuur-base evenwicht. Schrijf op wat u eet en vergelijk dat voedsel met een voedingsmiddelentabel. U zult waarschijnlijk vaststellen dat veel van wat u als gunstig voor het zuur-base evenwicht veronderstelt, in feite voedsel is dat voor een overmaat aan zuur zorgt. 
  2. ga voor uzelf na of u wel voldoende beweegt. Reden: sporten beïnvloedt het zuur-base-evenwicht in het lichaam positief.
  3. meting van de pH-waarde in de urine is een snelle en eenvoudige manier om de zuurbelasting in het lichaam te achterhalen. Wat overigens niet wil zeggen dat men van de pH-waarde in de urine altijd een verzuring in het lichaam kan afleiden.

PH-waarde meten met teststrips

Met zogenaamde PH-teststrips (pH-indicatorpapier of lakmoespapier) kan de zuurgraad worden bepaald. Die teststrips bieden dus een eenvoudige en pijnloze mogelijkheid om de pH-waarde van de urine te meten.
pH-waarde urine niet altijd betrouwbaar

Hierboven is immers al aangegeven dat de pH-waarde van urine snel kan veranderen onder invloed van verschillende factoren. Deze factoren omvatten in de regel weliswaar de voeding, maar ook andere zaken kunnen een rol spelen:

  • medicijngebruik;
  • alcohol of andere genotsmiddelen;
  • en zoals al opgemerkt, ook infecties van de urinewegen.

1 opmerking:

  1. De zuurgraad van mijn urine ligt tussen de 7.3 en de 9. Zelfs 's Ochtens niet zuur. Hoe kan ik er zelf achter komen of er nitriet in mijn urine zit ?

    BeantwoordenVerwijderen