maandag 6 oktober 2014

Hartkloppingen, onschuldig of gevaarlijk?

Sterke emotionele gevoelens en hevige fysieke inspanningen laten het hart sneller kloppen. Dat is normaal. Maar wat gebeurt er als het hart zonder meer op hol slaat en niet meer willen stoppen? Welnu, korte aanvallen zijn meestal onschuldig.


Hoe klopt het hart in normale omstandigheden?


Een gezond hart klopt in rust ongeveer 60 keer per minuut. Elke seconde loopt daarbij een hartcyclus af: de boezems aan de bovenzijde van het hart vullen zich met bloed en pompen het in de kamers aan de onderzijde, die zich vervolgens ook samentrekken en het bloed met kracht door het lichaam pompen. Het ritme wordt daarbij bepaald door de sinusknoop.

Hartritme wordt bepaald door de sinusknoop

De hartspier is niet afhankelijk van signalen uit de hersenen om te kloppen. Het beschikt over een eigen regelsysteem. Als “klok” functioneert in dat systeem een zogenaamde sinusknoop in de rechterboezem. Dit gespecialiseerd celgebied geeft elektrische pulsen die zich voortplanten via een leidingsysteem in de hartspier.

Onophoudelijk zetten deze elektrische prikkels het hart ertoe aan om samen te trekken en weer te ontspannen. Normaliter maken alle hartspiercellen zich ondergeschikt aan de timing van de sinusknoop, maar niet altijd.

Hartslagen niet opgewekt door sinusknoop

Een onregelmatig hartslag is een fenomeen dat zich meer voordoet dan men vermoedt. De oorzaak kan bijvoorbeeld ook gelegen zijn in zogenaamde extrasystolen. Daarbij gaat het om extra hartslagen die niet worden opgewekt door de sinusknoop, maar door willekeurige andere spiercellen van boezem of kamers. Deze extra hartslagen verstoren het normale sinusritme.

In het hart verzamelt zich van tijd tot tijd wat meer bloed dan gewoonlijk. De volgende normale hartslag is dan sterker dan gebruikelijk en die sterkere hartslag voelen betrokkenen. Voor mensen met een gezond hart is dat volkomen onschuldig.

Als het hart van slag raakt

Er kunnen dus veel verschillende redenen zijn dat het hart sneller klopt dan normaal. De aard van de klachten kan al een aanwijzing zijn voor de oorzaak en het gevaar van de ritmestoornis. Cruciaal is de vraag of de hartspier, de hartkleppen en de kransslagaders fundamenteel gezond zijn of niet. Eén geruststellende gedachte: acuut levensgevaar bestaat bij hartkloppingen maar zelden, en niet elke gevaarlijke hartstoornis gaat gepaard met hartkloppingen.
Hoe gevaarlijk zijn hartkloppingen?


Er zijn tien vragen die kunnen helpen om de ernst van hartkloppingen te beoordelen. Zorg dat u het antwoord op deze vragen paraat heeft als u een arts voor uw probleem bezoekt:

  1. beginnen en eindigen de hartkloppingen abrupt of geleidelijk? (Plotselinge aanvallen zijn meestal onschadelijk.) 
  2. wanneer deden de hartkloppingen zich het eerst voor? 
  3. hoe lang duurt een aanval van hartkloppingen? 
  4. hoe vaak treden de hartkloppingen op? 
  5. in welke situaties? Tijdens lichamelijke inspanning? Na het sporten? Tijdens bedrust? 
  6. gaan ze gepaard met andere symptomen, zoals duizeligheid, misselijkheid of bewusteloosheid? 
  7. komen hartkloppingen meer in uw familie voor? 
  8. als de hartkloppingen nieuw voor u zijn: gebruikt u sinds kort medicijnen? 
  9. constateert u andere klachten of lichamelijke veranderingen? 
  10. is uw hartslag in rust meer dan 100 slagen per minuut? 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten