vrijdag 3 oktober 2014

Hoofdpijn, meest gehoorde klacht bij de huisarts

Hoofdpijn is onaangenaam en kan afhankelijk van de ernst ons dagelijks leven danig in de war sturen. Terwijl sommigen maar kort erdoor geplaagd worden, lijden anderen langdurig eronder, soms zelfs dagen lang. Hoe en waar hoofdpijn precies bij mensen optreedt, is zeer verschillend.
Welke soorten hoofdpijn zijn er?

Hoofdpijn kan zich op verschillende plekken van het hoofd manifesteren zoals aan het voorhoofd, bij de slapen, achter de ogen, pijn in nek en rug. Door artsen wordt hoofdpijn niet onder één noemer geplaatst. Ze verdelen hoofdpijn in twee groepen:

primaire hoofdpijn
secundaire hoofdpijn

Wat is primaire hoofdpijn?


Als meest voorkomende hoofdpijn is primaire hoofdpijn geen gevolg van andere gezondheidsproblemen, maar is het een aparte op zich zelf staande ziekte. Bij primaire hoofdpijn is meestal niet bekend wat precies de oorzaken zijn. Daarom is een causale behandeling dan ook niet mogelijk. Voorbeelden van primaire hoofdpijn zijn:


  • migraine;
  • spanningshoofdpijn;
  • clusterhoofdpijn.Secundaire hoofdpijn


Secundaire hoofdpijn daarentegen, treedt op als neveneffect of direct gevolg van een andere ziekte. Zo kan secundaire hoofdpijn onder meer een bijkomend symptoom zijn van:Ook uitdroging, een zonnesteek of overmatige consumptie van alcohol kan de onaangename klachten veroorzaken. En veel mensen reageren ook op stress, lawaai of veranderingen in het weer met hoofdpijn.

Hoofdpijn meest gehoorde klacht bij huisarts


Naar schatting 70 procent van alle Nederlanders  heeft van tijd tot tijd wel eens last van hoofdpijn. Dat kan variëren van aanvallen van kortdurende (acute) hoofdpijn tot steeds terugkerende of aanhoudende (chronische) hoofdpijn. Hoofdpijn is daarmee een wijdverbreide vorm van pijn en de meest voorkomende reden voor een bezoek aan de huisarts.

Omschrijving van de klachten


Betrokkenen moeten hoofdpijnklachten zo nauwkeurig mogelijk bij hun arts proberen te omschrijven:


  • in welke situaties doet zich de hoofdpijn voor?
  • waar in het hoofd wordt het gevoeld?
  • hoe vaak treden de symptomen op?


Het helpt de arts om een nauwkeurige diagnose te stellen.

De behandeling van hoofdpijn


Een juiste diagnose is niet onbelangrijk, omdat er voor de behandeling van verschillende typen hoofdpijn zeer verschillende benaderingen bestaan. Vaak is het een combinatie van medicatie (bijvoorbeeld pijnstillers zoals combinatiepreparaten van acetylsalicylzuur, paracetamol en cafeïne) en bepaalde gedragingen om hoofdpijn onder controle te krijgen.

Wie stress beperkt, zich regelmatig ontspant, zorgt voor een goede nachtrust en nicotine, alcohol en drugs vermijdt, werkt aan zijn gezondheid en kan zo hoofdpijn voorkomen.

Hoofdpijn bij kinderen


Hoofdpijn doet zich niet alleen bij volwassenen voor maar ook bij kinderen. Al onder kleuters heeft ongeveer een op de vijf kinderen wel een last van hoofdpijn. Gelukkig doen zich de klachten bij ongeveer de helft van de kinderen niet meer voor als ze volwassen zijn. Toch is het belangrijk om hoofdpijn bij kinderen adequaat te behandelen, want zonder passende behandeling kunnen de symptomen chronisch worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten