zondag 5 oktober 2014

Kunstgebit: laatste redmiddel of goed alternatief?

Wie voortdurend problemen met zijn tanden heeft, zal moeten overwegen of hij niet de wortel van alle kwaad zal aanpakken en in plaats van eigen tanden voor een kunstgebit moet kiezen.

Implantaten benaderen kauwfunctie eigen tanden


De meeste tandartsen proberen tegenwoordig om de eigen tanden zo lang mogelijk te behouden, maar soms kan het beter zijn om te kiezen voor een kunstgebit of tandprothese. Met implantaten kunnen echte tanden zowel qua uiterlijk als kauwfunctie zeer dicht worden benaderd.

Brug in plaats van implantaten


Veel mensen geloven dat implantaten de beste oplossing zijn als vervangende tanden, maar in feite moet dat van geval tot geval beoordeeld worden, waarbij financiële argumenten lang niet altijd de belangrijkste zijn. Zo is een brugconstructie een klassiek alternatief voor implantaten, dus een vaste prothese die hoofdzakelijk wordt gebruikt voor de overbrugging van kleine openingen in het gebit.

Bruggen van keramisch materiaal in opmars


Bij te grote openingen komt in de regel slechts een uitneembare prothese als vervanging in aanmerking. Terwijl een brug rust op de aangrenzende tanden, zou dat bij het overbruggen van een te grote afstand tot overbelasting van de eigen tanden kunnen zorgen. Aangezien een brug een grote belasting moet kunnen weerstaan, is een stabiel materiaal bijzonder belangrijk. Waar vroeger vooral goud en staal als bedekking werden gebruikt, zijn tegenwoordig bruggen van keramisch materiaal erg in opmars.
Brug vereist afslijpen gezond tandmateriaal


Vereiste voor een brug ter vervanging van eigen tanden zijn vooral goed vast zittende “zijtanden” als pijlers zonder een al te grote kloof. Nadeel van een brugconstructie is natuurlijk dat voor de pijlers gezond tandmateriaal moet worden afgeslepen, wat een zeker risico op afsterven inhoudt. Daarnaast is er een verhoogde kans op ontwikkeling van cariës aan de kroonrand.

Combinatie van implantaten en bruggen


Natuurlijk kunnen de verschillende mogelijkheden ook worden gecombineerd:
Denkbaar is  bijvoorbeeld een implantaat in het snijtandenbereik en een brug of partiële prothese bij de kiezen.  Bij een tandloze mond neemt men meestal zijn toevlucht tot een uitneembaar volledig kunstgebit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten