woensdag 8 oktober 2014

Ondanks Ebola naar Afrika?

In West-Afrika woedt het Ebola-virus. Maar voor klassieke vakantiebestemmingen zoals Kenia, Zuid-Afrika, Egypte of Tunesië, is er geen reden tot paniek.

Is infectie met Ebola in Afrika erg waarschijnlijk?

Ook al is het met uitzondering van Sierra Leone, Liberia en Guinee weinig waarschijnlijk dat men in Afrika een infectie met Ebola oploopt, toch laat de ziekte reizigers naar Afrika niet koud. Iemand die een vakantie naar het continent geboekt heeft, bekruipt gezien alle dagelijkse onheilsberichten toch een slecht gevoel.

Hebben toeristen reden tot bezorgdheid?


De getroffen landen zijn geen uitgesproken toeristische bestemmingen. Daarnaast zijn ze nu wel grotendeels van de buitenwereld afgesloten. Wie desondanks naar deze landen afreist, bijvoorbeeld om zakelijke redenen of om humanitaire hulp te verlenen, hoeft zich niet overdreven ongerust te maken om ziek te worden, maar moet wel de aanbevolen voorzorgsmaatregelen zorgvuldig opvolgen. Want bij Ebola gaat het zonder twijfel om een extreem gevaarlijke ziekte.

Vermijd mensenmassa’s en sloppenwijken


Toeristen voor de gebruikelijke reisbestemmingen wordt aangeraden over het algemeen geen hospitalen of sloppenwijken te bezoeken en om grotere mensenmenigten zoals bruiloften of markten liever te mijden. Het is vooral belangrijk om contact met mogelijk infectueuze lichaamsvloeistoffen te vermijden.


Ziek terug uit Afrika. Wat dan? 


Wie na zijn verblijf in Afrika ziek thuis komt, hoeft niet gelijk aan het ergste denken. Ofschoon incidenteel gevallen buiten Sierra Leone, Liberia en Guinee zijn geconstateerd, moeten we nu niet geheel Afrika tot Ebola-gebied verklaren.

Wie dus met koorts naar huis komt, moet zich in eerste instantie gewoon bij de huisarts melden of bij een specialist in tropische geneeskunde. Daar is het zaak om op de eerste plaats een veel waarschijnlijker malaria-infectie uit te sluiten. Want deze gevaarlijke tropische ziekte raakt door alle (terechte) aandacht voor Ebola een beetje uit de focus!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten