vrijdag 24 oktober 2014

Pacemaker zonder batterij

Zwitserse onderzoekers hebben een prototype van een pacemaker zonder batterij ontwikkeld, gebaseerd op de werking van een gewoon horloge. Indien de uitvinding in de toekomst bij mensen ingezet wordt, kunnen zich die de operatie besparen om de batterij te vervangen.
Risico van complicaties bij batterijwissel

Batterijen zijn bij de huidige implantaten een beperkende factor. Zodra ze een kritisch lage laadtoestand bereiken, moeten ze via een chirurgische ingreep worden vervangen. Dat is niet alleen onwenselijk vanwege het risico op complicaties, in het bijzonder als gevolg van infecties, maar ook in verband met de hoge kosten die eraan verbonden zijn. En dat terwijl het hart zelf al een uitstekende energiebron is vanwege de contracties die voortdurend plaatsvinden.

Nieuw perspectief voor hartpatiënten

Het aan de Universiteit van Bern ontwikkelde prototype opent nieuw perspectief voor hartpatiënten. Als die momenteel een pacemaker nodig hebben, implanteren de artsen een apparaat dat wordt aangedreven door een batterij. Levert die energiebron geen stroom meer, dan moeten de artsen de pacemaker vervangen door middel van een operatie. Dankzij de Zwitserse uitvinding zou dat in de toekomst kunnen veranderen.

Stroomimpulsen zonder batterij

De nieuwe pacemaker genereert stroomimpulsen zonder batterij. Het kloppend hart, meer speciaal de samentrekking van de hartspier, is de energieleverancier. Wetenschappers schatten de beschikbare hydraulische capaciteit van het hart op ongeveer 1,4 watt. Een klein deel daarvan, ongeveer 50 microwatt, wordt door een automatisch uurwerk aangewend om de pacemaker te bedienen.

Implantatie mogelijk via katheter 

Tot dusver werd de innovatieve uitvinding alleen bij varkens uitgetest. Want het inbrengen van de pacemaker vergt een operatie en dat is niet alleen omslachtig maar ook vrij prijzig. Het apparaatje wordt direct op het hart vastgezet. Of en wanneer de technologie bij mensen wordt toegepast, is nog onbekend. De onderzoekers hebben echter het voornemen om de pacemaker verder te ontwikkelen tot een versie die met minimale inspanning via een katheter, een dun buigzaam buisje, in het lichaam kan worden ingebracht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten