dinsdag 21 oktober 2014

Pasgeboren baby's herkennen hun moedertaal

Een pasgeboren baby kan zijn eigen moedertaal van andere talen onderscheiden. Al in de baarmoeder raakt hij vertrouwd met de klanken van zijn moedertaal. Vreemde spraakklanken hebben daarom direct zijn aandacht.

Een vreemde taal wekt meteen hun interesse

Baby’s bezitten al bij de geboorte een precieze voorstelling van de klanken van hun moedertaal. Dat toonde een experiment van Amerikaanse en Zweedse onderzoekers aan. Zelfs enkele uren na de geboorte reageerden pasgeboren baby’s al bijzonder sterk en zogen extra heftig op hun fopspeen bij het horen van de klanken uit een vreemde taal.

Het gehoor en corresponderende hersengebieden


Klinkers zijn de luidste elementen van een taal, zodat het ongeboren kind zich vooral daarop instelt. Bij de geboorte van een kind heeft dat de spraakklank van zijn moedertaal al zeer goed in zich opgenomen, want zijn gehoor en de daarbij bijbehorende hersengebieden, vormen zich al rond de 30e week van de zwangerschap.

Hoe baby's reageren op vreemde talen

Een onderzoeksteam onder leiding van Patricia Kuhl (University of Washington, Seattle) en haar collega Christine Moon van Pacific Lutheran University, deden een experiment met 40 pasgeborenen in de Verenigde Staten en Zweden. De gemiddeld 33 uur oude baby’s zogen op een sensorfopspeen, die was verbonden met een computer: bij elke zuigactie speelde die een typische klinker van het Engels of Zweeds af.

Vreemde taal trekt extra aandacht van de pasgeborene

Aan beide zijden van de oceaan reageerden de kleine onderzoeksdeelnemers hetzelfde, zo meldden de onderzoeksters in het tijdschrift "Acta Paediatrica": de kinderen zogen bijzonder heftig op de fopspeen als ze de klank van een vreemde taal hoorden. Blijkbaar trok het geluid van een vreemde spraak extra de aandacht van de pasgeborenen, terwijl de klank van hun moedertaal hen niet zo sterk beroerde, althans zo interpreteerden de onderzoekers de resultaten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten