vrijdag 27 oktober 2017

Ui en knoflook, wonderknollen met karakter

Ui en knoflook verfijnen niet alleen diverse gerechten, ze behoren ook tot de oudste geneeskrachtige planten dankzij hun hoge gehalte aan vitaminen en mineralen. En juist hun prikkelende dampen en penetrante geur zijn karakteristieke kenmerken van hun gezondheidsbevorderende werking.

Ui en knoflook behoren beide tot de lookgewassen


Ui en knoflook behoren beide tot de zogenaamde bol- en lookgewassen en zijn verwant aan asperges en narcissen. Ze worden gerekend tot de meest vezelrijke groenten en zoals iedereen ongetwijfeld weet, zijn vezels onmisbaar voor de spijsvertering. Bovendien bevatten ze nauwelijks calorieën: 100 gram ervan brengen het slechts tot 28 kcal.

Gezonde zwavelverbindingen in ui en knoflook


Maar het meest gezond zijn de in vet oplosbare zwavelverbindingen in ui en knoflook: allicine en alliine. Dankzij deze stoffen bevordert al één enkele ui of drie teentjes knoflook per dag, de vloeibaarheid van het bloed. De zwavelverbindingen bezitten een sterk remmende werking op de afzetting van bloedplaatjes en bevorderen het oplossen van bloedstolsels. Dat verband werd in tal van experimentele en op zich zelf staande epidemiologische studies onderzocht.

Hoe scherper de ui, hoe gezonder
In principe geldt: hoe scherper de ui, hoe gezonder die is, want in dat geval bevat ze nóg meer van deze gezonde ingrediënten. En rauw gegeten is het effect van ui en knoflook effectiever dan wanneer de groenten worden gekookt.


Sterke antibacteriële werking

De stoffen hebben bovendien een sterke antibacteriële werking. Allicine helpt om ziekte-veroorzakende bacteriën, schimmels en andere ziektekiemen te doden. Knoflook werd daarom vroeger ook als natuurlijk antibioticum ingezet. En het fytochemische Quercetine in ui verhoogt de werking nog en beschermt voornamelijk de spijsverteringsorganen tegen bacteriële infecties en de luchtwegen tegen verkoudheden. Het effect kan tot 24 uur aanhouden.

Helpen ui en knoflook ook tegen kanker?


Het overwegend in ui en knoflook voorkomende sulfide, werd in het verleden meermaals intensief op zijn anti-carcinogene werking onderzocht. De focus van het kankeronderzoek lag daarbij voornamelijk op de processen die tumorgroei regelen. Bediscussieerd wordt tegenwoordig of sulfide een stimulerend effect heeft op de immuunmechanismen die tumorgroei remmen. Vele onderzoeken, met name in regio's met een hoge consumptie van uien, hebben een verband aangetoond tussen de consumptie van ui en een lage incidentie van maagkanker.

Ui een van de oudste cultuurgewassen

De ui geldt als een van de oudste cultuurgewassen van de mensheid. Ze wordt al meer dan 5000 jaar als geneeskrachtige kruiden- en groenteplant verbouwd. Tot op de dag van vandaag wordt er over geredetwist waar de ui oorspronkelijk vandaan komt. Bij de oude Egyptenaren deden uien dienst als offergave aan de goden, golden ze als betaalmiddel voor arbeiders die werden terwerkgesteld bij de piramidebouw en werden ze aan de doden “meegegeven” op hun reis naar het hiernamaals. Daarvan getuigen gevonden resten van de ui in het graf van Toetanchamon.

De geneeskrachtige werking van knoflook

De knoflook kwam uit het steppengebied van Centraal- en Zuid-Azië via de Middellandse Zee naar Europa. De wilde variant wordt tegenwoordig als uitgestorven beschouwd. Knoflook was al in de oudheid als voedsel en medicijn bekend.

Knoflook verantwoordelijk voor ’s werelds eerste staking


Egyptische slaven gebruikten knoflook als middel om aan te sterken en om luizen en darmparasieten te verdrijven. En de eerste geregistreerde staking in de wereldgeschiedenis werd uitgevochten vanwege knoflook: toen er op de dagelijkse knoflookrantsoenen van de piramide-arbeiders gekort dreigde te worden, legden die direct het werk neer. En ook de oude Grieken en Romeinen kenden de helende mogelijkheden van de plant. Knoflook verzadigt het lichaam, maakt de geest helder, sterkt de mannelijkheid en verdrijft parasieten uit de darmen, heette het destijds.

Knoflook als afrodisiacum

In de Middeleeuwen behandelde men bijvoorbeeld bijtwonden van honden of slangen met knoflook. Maar knoflook werd destijds ook gebruikt tegen:

  • haaruitval;
  • tandpijn;
  • huiduitslag;
  • longaandoeningen;
  • menstruatiepijnen. 


Opmerkelijk is dat knoflook in vele landen en de meeste regio's van Azië ook gebruikt wordt als een afrodisiacum, plantaardige voeding die bijdraagt aan betere sex.