woensdag 15 oktober 2014

Waarom hebben tabletten verschillende vormen?

Rond, ovaal, klein en groot: tabletten zijn er in alle vormen en kleuren. Dit heeft niet alleen optische redenen. Sommige pillen zijn zo klein dat je ze ook gemakkelijk zonder vloeistof door kan slikken. Andere daarentegen hebben zulke afmetingen, dat ze zelfs met een halve liter water het gevoel geven in de keel te blijven steken. Sommige werkbare stoffen zijn mooi verpakt in kleurrijke capsules. Andere zijn kleurloos, wit en weinig uitnodigend.

Werkzame bestanddelen bepalen doorgaans de vorm


In welke vorm een medicijn uit de doordrukstrip komt, hangt op de eerste plaats af van de werkzame stof die het bevat. Sommige substanties zijn maar moeilijk in een aantrekkelijke vorm te brengen. Dat is de reden waarom ze zo onpraktisch groot zijn. Andere pillen bevatten slechts verwaarloosbare hoeveelheden van een bepaald medicijn zodat dat ze gemakkelijk in een kleine vorm zijn onder te brengen.

Het omhulsel van een tablet


De medisch werkzame bestanddelen van een tablet maken sowieso slechts een klein deel van de tablet uit. Verreweg het grootste deel van pillen bestaat uit dragerstoffen waarin de werkzame bestanddelen worden verpakt. Het geheel wordt vervolgens weer bedekt met een coating, bijvoorbeeld uit was, een natuurlijke lak of  "suikerglazuur". De ommanteling is er niet alleen ter bescherming van de inhoudsstoffen, soms moet het ook beter doen smaken en ervoor zorgen dat u de tablet goed kan doorslikken. Wist u trouwens waarom u antibiotica nooit met melk innemen moet?

Tabletten die het maagzuur moeten trotseren


Een andere reden voor de soms heel specifieke verschijningsvorm van een tablet, is de plek waar de werkzame stof moet worden vrijgegeven. Moet dat pas in de darm gebeuren, dan moet de ommanteling zodanig resistent zijn dat de tablet eerst de slokdarm ongehinderd kan passeren en vervolgens in de maag ook nog eens het maagzuur kan doorstaan. Andere tabletten daarentegen moeten zich al op de tong oplossen, zodat de werkzame bestanddelen meteen in het bloed geraken.

Generieke geneesmiddelen


En soms zijn voor “slikonvriendelijke” vormen simpelweg alleen de kosten verantwoordelijk: hoe minder duur de “verpakking” van het geneesmiddel, hoe goedkoper dat te produceren is. Dat is ook de reden waarom generieke geneesmiddelen patiënten vaak minder aantrekkelijk voorkomen.

Het best genezen rode pillen


En wist u dat medicijn kan genezen enkel door suggestie: het best genezen rode pillen. We noemen dat het placebo-effect. De patiënt wil immers bedrogen worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten