maandag 6 oktober 2014

Zorgen antibiotica voor een snellere genezing?

Al meer dan 50 jaar hebben we antibiotica tot onze beschikking tegen bacteriën en infecties. Maar wat velen niet weten is dat het gebruik van antibiotica de genezing niet versnelt.
Wat zijn antibiotica


Een antibioticum is een chemische substantie. Het woord betekent eigenlijk "tegen het leven". Sommige micro-organismen in de natuur produceren antibiotica om de groei van hun concurrenten te voorkomen. De geneeskunde heeft geleerd om de stoffen die "antibiotische" eigenschappen bevatten, te herkennen, te isoleren en in productie te brengen.

Antibiotica werken tegen bacteriën, maar niet tegen virussen


Sinds 1963 is nog slechts één nieuwe klasse van antibiotica ontdekt. Voor de meeste infecties die ons bedreigen, is ons eigen afweersysteem voldoende toegerust. Het gebruik van antibiotica versnelt de genezing niet. Maar voor de behandeling van ernstige bacteriële infecties, zijn antibiotica noodzakelijk.

Antibiotica ter bestrijding gevaarlijke infectiezieken

In geval van ernstige bacteriële infecties voorkomen antibiotica dat zich de bacteriën vermenigvuldigen, en stellen het lichaam in staat om zijn afweer te organiseren. Dat gebeurt door de productie van antilichamen en afweercellen, bedoeld om alle ziekteverwekkende bacteriën te vernietigen. Vroeger hadden bacteriële infectieziekten zoals hersenvliesontsteking (meningitis), longontsteking of buikvliesontsteking vaak de dood tot gevolg. Antibiotica maken bestrijding van deze gevaarlijke infectieziekten mogelijk.


Antibiotica met beperkt werkingsspectrum


Er zijn verschillende antibiotica. Sommige daarvan vallen slechts bepaalde geselecteerde bacteriën aan. Die worden "antibiotica met een beperkt werkingsspectrum" genoemd. De arts kiest waar mogelijk voor een antibioticum met een beperkt werkingsspectrum, dat voornamelijk de voor een infectie verantwoordelijke bacteriën bestrijdt.

Antibiotica met breed werkingsspectrum


Andere antibiotica daarentegen zijn effectief tegen veel verschillende bacteriën. Ze heten "antibiotica met een breed werkingsspectrum" of "breedbandantibiotica". Deze antibiotica zijn soms nodig om bepaalde infecties te bestrijden, waarvan men de veroorzakers niet precies kent, of waarbij verschillende bacteriën betrokken zijn.

Verlagen antibiotica de koorts? 


Koorts is een veel voorkomende aanwijzing van een infectie. En inderdaad, als de infectie verdwijnt, verdwijnt daarmee ook de koorts. Maar antibiotica hebben geen directe koortswerende werking.


Resistentie tegen antibiotica


Antibiotica zijn dus al decennialang waardevolle wapens in de bestrijding van bepaalde infectieziektes die door bacteriën veroorzaakt zijn. Maar tegenwoordig is het tijd om een nieuwe bedreiging aan te pakken: de resistentie tegen antibiotica. Over enige jaren zullen de meeste antibiotica immers niet meer in staat zijn om ons te helpen om de bacteriën die gevaarlijke infecties veroorzaken te bestrijden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten