dinsdag 18 november 2014

Bloeddruk verlagen met blauwe aardappelen

Niet elke supermarkt heeft blauwe aardappelen. Jammer, want juist mensen met overgewicht zouden de blauwe variant eens wat vaker op het menu moeten zetten in plaats van de traditionele aardappel. Zoals een Amerikaans onderzoek heeft aangetoond, kan je met blauwe aardappelen de bloeddruk verlagen en het hart beschermen.

Het hangt van de bereiding af

Ten onrechte wordt in sommige kringen aan aardappelen een ongezonde werkingswijze toegekend. De aardappel heeft daardoor meer dan enige andere groenten een onverdiend slechte reputatie. Dat heeft ertoe geleid dat veel gezondheidsbewuste mensen aardappelen hebben weggestreept uit hun voeding. Maar uiteraard is dat vermeende negatieve effect op de gezondheid afhankelijk van de bereidingswijze. Wie regelmatig chips of patat eet, schaadt inderdaad zijn gezondheid. Want door de hoge verhitting worden meerdere positieve inhoudsstoffen vernietigd. Wat overblijft is vet, zetmeel en enkele mineralen.


Blauwe aardappelen zijn niet goedkoop

Nederlanders eten meer dan 50 kilo aardappelen per jaar. Slechts een fractie daarvan is blauw. De meesten onder ons zullen nog nooit blauwe aardappelen hebben geprobeerd. Deze bijzondere aardappelen zijn immers moeilijk te verkrijgen en omdat ze met de hand moeten worden geoogst, zijn ze ook veel duurder. Maar aardappelliefhebbers met overgewicht, kunnen zonder problemen wat vaker van deze blauwe aardappelen eten omdat ze  volgens een Amerikaans onderzoek aan de Universiteit van Scranton de bloeddruk verlagen.


Hoge bloeddruk schaadt het hart


Hypertensie is een probleem voor veel mensen met overgewicht. Daaronder lijdt ook het hart. Daarom hebben mensen met een hoge bloeddruk (hypertensie) een verhoogd risico op een hartaanval. Als we de Amerikaanse onderzoekers mogen geloven, kan men door de regelmatige consumptie van blauwe aardappelen de bloeddruk na één maand al merkbaar verlagen. Maar eerlijk is eerlijk, die claim geldt niet alleen voor blauwe aardappelen. Ook met pure chocolade kan je de bloeddruk verlagen.

De teelt van blauwe aardappelen


Sedert een tiental jaren is het boeren gelukt om de blauwe aardappel ook in West-Europa te verbouwen. Daardoor kunnen consumenten de speciale aardappel nu ook steeds vaker in de winkel kopen. Een reden te meer voor patiënten met een te hoge bloeddruk om de blauwe aardappel in hun voeding op te nemen. Want hoge bloeddruk verhoogt op lange termijn het risico op hart- en vaatziekten, aderverkalking, oogziekte en een hartaanval. Wie veel beweegt en zich gezond voedt, levert een belangrijke bijdrage om een hoge bloeddruk te verlagen. Interessant, want niet altijd zijn medicijnen tegen hoge bloeddruk de meest aangewezen weg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten