woensdag 5 november 2014

Darmproblemen geen onderwerp van gesprek

Geruisloos, voor anderen onopgemerkt, maar wel met enige regelmaat, zo zouden onze darmen moeten functioneren. Maar vaak is het tegenovergestelde het geval: winderigheid met geluid- en geurhinder, een opgeblazen gevoel, maar ook diarree en obstipatie plagen ons zo nu en dan. Maar in tegenstelling tot veel andere kwalen en ziekten zijn darmproblemen maar zelden onderwerp van gesprek.

Scheten zijn heel normaal

Elk mens ontwikkelt tijdens de spijsvertering darmgassen. Zo’n 20 scheten per dag, is dus heel normaal, zeggen darmexperts.

Hoe ontstaan darmgassen

Er zijn twee mechanismen die verantwoordelijk zijn voor hun ontstaan:

  • Enerzijds kan je lucht inslikken, die dan natuurlijk ook het lichaam weer verlaten moet;
  • Anderzijds, vormen onze darmbacteriën terwijl ze koolhydraten verteren, deze gassen als afvalproduct. Per slot van rekening leven er triljoenen bacteriën in de darmen. Dat is meer dan we aan lichaamscellen bezitten.


Opgeblazen gevoel


Het is logisch dat tijdens de spijsvertering veel stofwisselingsproducten vrijkomen. Daarbij produceren bacteriën uit complexe koolhydraten voornamelijk gassen.  Dat zijn voornamelijk tarwezemelen, kool en peulvruchten. En het is een feit, wie zich gezond voedt, heeft heel vaak last van een opgeblazen gevoel.


Winderigheid en buikkrampen


Pas echt vervelend wordt het, als de gassen niet los raken, maar de buik laten opzwellen. Dan spreken we van winderigheid. De vastgelopen lucht overbelast de darm en veroorzaakt pijnlijke buikkrampen. Karwij en pepermuntolie kunnen helpen om het opgeblazen gevoel kwijt te raken. Hun plantaardige werkstoffen lossen de gasbellen op. Op een vergelijkbare manier werkt de chemische stof Simethicone.

De beste remedie tegen darmproblemen


Daarnaast  moeten we natuurlijk de voor een opgeblazen gevoel verantwoordelijke voedingsmiddelen mijden. De beste preventie tegen darmproblemen is de mediterrane keuken. Die gebruikt bijna uitsluitend ingrediënten die de darmen sparen. In de afgelopen jaren hebben onderzoeken ook aangetoond dat een opgeblazen gevoel ook een probleem kan zijn van gebrekkig transport van de darminhoud. Wie een regelmatige stoelgang heeft, ontwikkelt dus minder darmgassen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten