donderdag 6 november 2014

Pijn in de gewrichten: jicht, reuma of artritis?

De oorzaken van pijn in de gewrichten kunnen erg divers zijn. Niet zelden heeft pijn in gewrichten te maken met reuma, artritis of jicht. Onderstaand meer informatie over de mogelijke oorzaak van uw pijn in de gewrichten en wat u bij hevige pijn moet doen.

Gewrichtspijn: niet alleen probleem bij ouderen


Geschat wordt dat ongeveer 4 miljoen mensen in Nederland lijden aan gewrichtspijn. De tijden dat pijn in de gewrichten werd beschouwd als een typische ziekte bij ouderen, zijn allang voorbij. Jongeren worden evengoed getroffen als ouderen. Op oudere leeftijd is artrose, slijtage van de gewrichten, een veel voorkomende oorzaak van pijn in de gewrichten. In de loop van de jaren komt het vooral bij overmatige of ongelijkmatige belasting tot slijtage aan de gewrichten.

Gewrichtspijn bij jongeren

Veelvoorkomende oorzaken van pijn in de gewrichten bij jongere patiënten zijn vaak valpartijen of sportblessures, zoals verstuikingen en verrekkingen. En ook na blessures aan bindweefselbanden kan gewrichtspijn ontstaan als gevolg van verkeerde belasting.

Artritis als oorzaak van pijn in de gewrichten


De meest voorkomende oorzaak van gewrichtspijn is een (chronische) ontsteking van een gewricht. Dié op haar beurt, kan ook weer verschillende oorzaken hebben. Vaak is dat een zogenaamde inflammatoire reuma, in vaktaal reumatoïde artritis genoemd. Bij deze ziekte is het slijmvlies in de gewrichten chronisch ontstoken door een auto-immuunziekte.


Reumatische aandoeningen beginnen meestal in kleinere gewrichten en verlopen in fases. Vrouwen worden op grond van hun hormoonspiegel tot aan de menopauze aanzienlijk minder getroffen door pijn in de gewrichten. Over het algemeen treden reuma en artritis vaak pas vanaf de middelbare leeftijd op.


Jicht lokt artritis uit


Bij jongere patiënten is jicht is een veel voorkomende oorzaak van ontsteking der gewrichten. Een gevolg van een bepaalde ziekte in de stofwisseling,  is de afzetting van urinezuur-kristallen in de gewrichten. Dat leidt dikwijls tot pijnlijke ontsteking van de gewrichten, die gepaard gaat met ernstige zwelling. Jicht treedt bij mannen vaak voor het eerst op tussen het 40e en 60e levensjaar.

1 opmerking:

  1. Ik heb zelf ook last van reuma. Vreselijke ziekte, met veel pijn. Kan zelf mijn polsen bijna niet meer bewegen, maakt het lastig om te schrijven etc. Gelukkig zijn daar dan weer wel handige oplossingenvoor. Ik heb het zelf (gelukkig) op latere leeftijd gekregen. Wat erg dat zoveel jonge mensen al met gewrichtspijn te maken hebben! Dat wist ik ook niet.

    BeantwoordenVerwijderen