donderdag 18 december 2014

Bloedtransfusie niet zonder risico


Een bloedtransfusie kan levensreddend zijn. Maar in de afgelopen jaren hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat bloedtransfusies ook risico’s in zich herbergen, risico’s waarvan patiënten soms nog nooit gehoord hebben.Elke bloedtransfusie uitdaging voor immuunsysteem


Na het doneren van bloed, wordt de lichaamsvloeistof zorgvuldig getest en behandeld. “Behandeld”, betekent bijvoorbeeld dat hetgeen achteraf nog wordt gebruikt, veeleer uit een concentraat van rode bloedcellen bestaat. Maar al met al zijn het toch rode bloedcellen, eiwitten, of antigeen-structuren van vreemden. En ondanks alle reinigingsprocessen, kunnen er nog steeds witte bloedlichaampjes van de donor aanwezig zijn die het immuunsysteem van de ontvanger erg op de proef kunnen stellen.

Gevolgen manifesteren zich soms pas jaren later


Infecties, bloedstolsels in de bloedvaten van de ontvangers, met aansluitend daarop orgaanfalen of longoedeem. Dat alles zijn mogelijke gevolgen na een bloedtransfusie, gevolgen die zich voor een deel eerst enige jaren later manifesteren en die door recente onderzoeken werden bevestigd.


Ook eigen bloed niet altijd de oplossing


Ook het eigen bloed van een patiënt, dat enige tijd voor de ingreep werd afgenomen en werd bewaard, biedt geen absolute garantie voor veilig gebruik. Ook in dat geval kan het tot aantasting van de kwaliteit leiden tijdens het bewaarproces en problemen voor de patiënt veroorzaken. De reden: bloedcellen kunnen beschadigd zijn en wanneer dit beschadigde bloed in het lichaam terugkeert, bestaat het gevaar dat men daarop verkeerd reageert.

AIDS niet langer een probleem

HIV, hepatitis, risico’s als deze zijn al tientallen jaren bekend en vormen niet langer een probleem. Maar meer recente onderzoeken met tienduizenden patiënten hebben aangetoond dat er andere soorten risico's en complicaties kunnen zijn als patiënten een bloedtransfusie ondergaan.Alternatieven voor bloedtransfusie


Artsen en anesthesisten werken in een project met de mooie naam “Patient Blood Management” al meerdere jaren aan een alternatief voor bloedtransfusies. Centraal bij hun inspanningen staat de goede voorbereiding van patiënten op een operatie. Bovendien moeten ze tijdens een operatie mogelijk ook hun eigen gefilterd en gezuiverd bloed terug kunnen krijgen.

Meer weten over bloed?

Overigens, u dacht dat u alles al wist over bloed? Lees dan zeker ook deze leuke weetjes over bloed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten