dinsdag 9 december 2014

Hoe snel groeien nagels?

Nagels groeien maar langzaam. Vingernagels schoppen het tot 0,5-1,2 millimeter per week, waarbij de nagel van de middelvinger net iets sneller groeit dan die van de andere vingers. En teennagels doen er nóg langer over: ze groeien hooguit 0,5 millimeter per week.
Wat is van invloed op de groeisnelheid van nagels


De groeisnelheid van nagels wordt door meerdere factoren beïnvloed:
zo groeien nagels overdag sneller dan ’s nachts;
in de zomer sneller dan in de winter;
bij jongeren sneller dan bij ouderen,
bij mannen sneller dan bij vrouwen.

En er zijn ook bepaalde aandoeningen de de nagelgroei kunnen versnellen (psoriasis) of juist kunnen vertragen (eczeem).

Waarom groeien nagels zo traag?


In totaal gaan er vier tot zes maanden overheen voordat een vingernagel zich volledig heeft vernieuwd. En een teennagel doet daar zelfs anderhalf jaar over. Een proces van zeer lange adem dus, waarmee het lichaam ons hier opzadelt, maar dat niet zonder reden. Want als verlengstuk van de huid vervullen nagels namelijk meerdere taken. Ze stabiliseren en beschermen onze gevoelige vingertoppen en tenen tegen verwondingen en zijn deze behulpzaam bij tast- en grijpfuncties. Met onze vingernagels kunnen we bijvoorbeeld een muntstuk gemakkelijker van de straat oprapen dan alleen met de vingertoppen.


Ziekten van de nagels


Er zijn heel wat ziekten en aandoeningen die hun sporen achterlaten aan de nagels, bijvoorbeeld in de vorm van verkleuring of vervorming. Voorbeelden zijn:


 • schimmelnagels, ook wel kalknagels genoemd
 • eczeem
 • bepaalde leveraandoeningen
 • longaandoeningen zoals astma of chronische bronchitis
 • bloedarmoede (anemie)
 • hartafwijkingen
 • vergiftiging
 • psoriasis Vermijd contact met agressieve producten

Laat je nagels niet in contact komen met agressieve producten. Sommige chemicaliën kunnen de conditie van je nagels negatief beïnvloeden. Gebruik een natuurlijke, voedende nagellak en nagellakremover en bescherm je nagels tegen sterke schoonmaakmiddelen. Draag bij poetswerkzaamheden altijd plastic handschoenen zodat er geen bleekmiddel of andere sterke chemicaliën in contact komen met je nagels. Draag ook handschoenen als je de afwas doet. Afwasmiddel kan je nagels uitdrogen en maakt ze broos.

1 opmerking:

 1. Beste

  Is het mogelijk om je te contacteren voor een persoonlijke vraag?
  Alvast bedankt!
  Camille Vanhecke

  BeantwoordenVerwijderen