zaterdag 20 december 2014

Is hardlopen bij rugpijn verstandig?

Rugpijn bij het hardlopen is onafhankelijk van leeftijd en fysieke conditie niet ongewoon. Het lichaam wordt immers bij deze sportsoort op velerlei wijze belast.


Volkssport hardlopen


Miljoenen mensen in Nederland genieten regelmatig van hardlopen. Tegelijkertijd klaagt bijna één op drie inwoners van rugpijn. Wie last heeft van dergelijke kwalen, kan zijn lichaam maar beter ontzien, zo veronderstelt menigeen. Artsen benadrukken echter precies het tegenovergestelde: beweging stimuleert de revitalisering en kan vaak ook het herstel van de rug bevorderen.

Rugpijn en psyche

Belangrijk bij mensen met rugklachten is wel dat elke vorm van beweging eerst met de behandelend arts besproken moet worden, want spieropbouw helpt niet bij iedereen. Het is aangetoond dat veel patiënten met rugpijn juist meer baat hebben bij de aloude massage. Dat de pijn daardoor wordt verlicht, is ook verklaarbaar: het schijnt iets te maken te hebben met de psyche.

Inactiviteit verhoogt het risico op letsel

Ook bij goed getrainde mensen kunnen tijdens het joggen van tijd tot tijd rugpijnen optreden. Vooral de intensief belaste overgang van het lage deel van de wervelkolom met het heiligbeen, is daarvoor verantwoordelijk. Ook heupen of knieën kunnen bijdragen tot rugpijn bij het lopen. Doorgaans is de rugpijn die optreedt tijdens het hardlopen van korte duur en doorgaans het gevolg van overbelasting. In dat geval is er niets op tegen om met de training door te gaan. Alleen als de pijnen na enkele uren of zelfs meerdere dagen onverminderd blijven aanhouden, moet je als sporter een pauze inlassen en een arts raadplegen. Een langere trainingsonderbreking is echter maar zelden nodig. Wie gedurende langere tijd zijn training vanwege rugpijn onderbreekt, riskeert zelfs een hoger blessurerisico bij hervatting van het joggen.

Hardlopen werkt preventief tegen rugpijn

Bezit je als sporter relatief slecht ontwikkelde buik- en rugspieren dan heeft het bekken de neiging om te kantelen. Het lichaam probeert dat te compenseren, een vicieuze cirkel die vroeg of laat met rugpijn eindigt. Artsen bevestigen echter dat regelmatige lopers statistisch gezien aanwijsbaar minder kans op rugpijn hebben dan inactieve mensen. Wel doen sporters, en dus ook hardlopers, er goed aan om alleen te gaan joggen met een uitgerust lichaam.

De juiste loopschoen


Jarenlang gold het principe ‘hoe meer demping, hoe beter’. Loopschoenen kregen luchtkussentjes en gel-inlegzooltjes. De voeten werden letterlijk in de watten gelegd. Tegenwoordig zijn kenners van mening dat deze "verwennerij" juist blessures veroorzaakt, in plaats van die tegen te gaan. Sterk gedempte schoenen kunnen lopers schaden. Meer ervaren lopers neigen tot vaster materiaal en meer platte schoenen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten