donderdag 11 december 2014

Scheurtje in meniscus behandelen zonder operatie

Hoe artsen een scheurtje in de meniscus behandelen, is afhankelijk van meerdere factoren zoals leeftijd, beroep en pijnklachten van de patiënt, maar ook van de vraag of we al dan niet met een actieve sporter van doen hebben. Belangrijk: als een scheurtje in de meniscus geen klachten veroorzaakt, is ook geen behandeling nodig.

Wanneer een meniscusscheur behandelen zonder operatie?

Voor een behandeling zonder operatie komt men vooral in aanmerking als het scheurtje in de meniscus snel ontdekt werd. Operatief ingrijpen is niet absoluut noodzakelijk als de meniscusscheur relatief klein en glad is en zich bevindt op in een goed doorbloede plaats. Dergelijke kleine scheurtjes in de meniscus raken meestal niet aan de eigenlijke meniscus.

Wanneer is operatief ingrijpen noodzakelijk?

Daarentegen wordt een chirurgische ingreep bij meniscusscheuren wél noodzakelijk als de scheur meer omvang heeft of zich niet aan de goed doorbloede binnenzijde van de meniscus bevindt, omdat hij dan niet meer dicht kan groeien. En is het letsel aan de meniscus ontstaan door degeneratieve veranderingen in het gewricht, dan volstaat een conservatieve behandeling zonder operatie doorgaans evenmin, maar dan kan men bij lichte ongemakken ook nog even afwachten.

Het risico van een versleten knie

Als zich aan het kniegewricht een duidelijk zichtbare uitstulping heeft gevormd, kan men het gewricht vóór een operatieve ingreep fixeren en de zwelling doen afnemen. Met een operatie moet rekening worden gehouden als men na enkele maanden nog steeds klachten heeft. Want door aanhoudende dagelijkse belasting kan een scheurtje in de meniscus zelfs vergroten. Dat is zeker niet zonder risico en kan in het ergste geval tot een versleten knie (artrose) leiden.

Pijn en overige ongemakken wegnemen


Een afwachtende opstelling bij een meniscusscheur is sowieso zinvol als een operatie niet mogelijk of gewenst is. Voordat überhaupt voor een bepaalde vorm van behandeling wordt gekozen, moet daarom eerst duidelijkheid zijn over:

  • vorm en grootte van de scheur;
  • de gezondheidstoestand van de patiënt;
  • bijkomende schades (zoals schade aan het kraakbeen of de kruisbanden);
  • maar ook over werk en sportieve activiteiten van de patiënt. 

Welke behandeling de voorkeur verdient, zal van geval tot geval moeten worden vastgesteld. Doorgaans leidt conservatieve behandeling zonder operatie bij een meniscusletsel niet tot genezing van het weefsel, maar het kan pijnklachten en overige ongemakken positief beïnvloeden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten