donderdag 4 juni 2015

Chloor in zwembaden maakt ziek

Gezondheidsdeskundigen waarschuwen ervoor dat chloor in zwembaden ziek maakt. Het zou onder meer de luchtwegen te zeer belasten.Chloor in badwater slecht voor de longen


Bovenstaande onheilstijding kwam in 2015 uit België, net voor het begin van het nieuwe badseizoen. Nieuw onderzoek bewees dat regelmatig zwemmen in gechloreerd water tot veranderingen in de longeiwitten kan leiden. Onderzoekers verbonden aan de medische faculteit van de Universiteit van Leuven vrezen dat chloorgassen de longen meer doorlaatbaar maken, iets wat vooral bij chronische ziekten gevaarlijk kan zijn. Gezondheidsautoriteiten in diverse landen reageren bezorgd: "We moeten de resultaten van dit onderzoek serieus nemen en de effecten van zwemmen in gechloreerd water op de longen goed onderzoeken.

Chloroform kankerverwekkend?

Zowel in binnen- als buitenbaden wordt er chloor aan het zwemwater toegevoegd. Dat doodt gezondheidsbedreigende ziektekiemen. Bij dat proces ontstaan diverse chloorverbindingen waartoe ook het zogeheten chloroform hoort. Chloroform ontsnapt buiten het wateroppervlak als een gas, en kan vrijwel direct in de longen en het bloed van zwemmers worden aangetoond. Men verdenkt Chloroform ervan kankerverwekkend te zijn. Zo kwam men bij onderzoeken van Amerikaanse milieu-autoriteiten tot de conclusie dat chloroform het risico op blaas- en darmkanker verhoogt. In hoge doses ingeademd, leidt het bovendien ook tot misselijkheid, duizeligheid, hoesten en ademnood.
Goede ventilatie is cruciaal

Overigens zou de belasting van chloorgassen volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO simpel kunnen worden verlaagd door middel van een aantal bouwmaatregelen. Waar het om gaat, is dat de oppervlakken van het waterbekken goed geventileerd moeten zijn. Dat is overigens in buitenbaden een minder groot probleem dan in overdekte zwembaden.

Toiletten en douches

Bovendien moeten er toiletten beschikbaar zijn in de nabijheid van het bad met een tussengelegen douche. Want hoe meer zweet, haren en urine in het water met chloor reageren, hoe meer chloroform er wordt geproduceerd.

Gedrag van zwemmers laat te wensen over

Het gedrag van veel zwemmers is overigens best bedenkelijk. Het Duitse Groene Kruis testte op een drukke dag het zwemwater in een bad in Heidelberg: de urineconcentratie bedroeg 80 milligram per persoon. Oftewel: elke badgast had vier borrelglaasjes plas in het water laten wegvloeien. Een badwatertest drie jaar geleden in Zwitserse zwembaden, liet een vergelijkbaar dramatisch beeld zien. In sommige Zwitserse buitenbaden was de urineconcentratie vier maal hoger dan de grenswaarde.

Bieden bio-buitenbaden uitkomst? 

De hoop van de autoriteiten is in dit verband gevestigd op de omzetting van conventionele buitenbadinstallaties in zogenaamde biobuitenbaden. Hierin fungeren waterplanten als waterzuiveringsinstallatie: chemische stoffen blijven de zwemmers dan bespaard. Maar de eerste indrukken met bio-baden zijn helaas niet positief: ook hier krioelen er te veel salmonella- en feacale bacteriën in het water. Het potentiële gevaar in een chloorbad is wellicht geringer dan in een biobad.

Chloordampen tasten zelfs installaties in zwembaden aan

Dat gebruik van chloor in zwembaden niet zonder risico is, toonde ook in 2015 een inspectie in het Maastrichtse Geusseltbad aan.  Nagenoeg alle schroeven in het zwembad moesten worden vervangen omdat ze waren aangetast door chloordampen. Met name ophangconstructies met roestvrij staal (RVS) zijn gevoelig voor chloordampen in combinatie met warmte. Wie herinnert zich niet het dodelijk incident in 2011 in een zwembad in Tilburg waar een baby overleed toen twee geluidsboxen loslieten van het plafond en op het kind terecht kwamen.

3 opmerkingen:

  1. Hoi Govert,
    Voor zwemwater is er natuurlijk altijd nog het alternatief van een zoutelektrolyse systeem. Ik denk dat op een goede manier desinfecteren altijd beter is dan onbehandeld water, dat brengt meer risico met zicht mee. En niet alleen ventilatie maar ook cirulatie van het water is noodzakelijk. gr

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Govert,
    Voor zwemwater is er natuurlijk altijd nog het alternatief van een zoutelektrolyse systeem. Ik denk dat op een goede manier desinfecteren altijd beter is dan onbehandeld water, dat brengt meer risico met zicht mee. En niet alleen ventilatie maar ook cirulatie van het water is noodzakelijk. gr

    BeantwoordenVerwijderen