dinsdag 9 juni 2015

Gezond bruinen bestaat niet

Bijna elk van ons ziet zich in de zomer graag met een bruin kleurtje. Maar om dat ideaal te bereiken, moet de huid wel hard werken en het laat op den duur zijn sporen na.
UV-straling, onzichtbare dreiging voor de huid

Iedereen weet hoe belangrijk bescherming van de huid tegen de zon is. Maar zelfs degenen die zich alle moeite doen om hun huid te ontzien, zijn er niet altijd zeker van of ze zonnebrandcrème op de juiste manier aanbrengen. Onderstaand enige tips in dat verband.

Is waterproof zonnebrandcrème echt waterproof?

De term "waterproof" is evenals de term "Sun Blocker" misleidend, want de crèmes zijn alleen maar "waterafstotend". Elke zonnebrandcrème wordt uiteindelijk weggespoeld. Bij "waterproof" zonnebrandcrèmes duurt dat net iets langer dan bij de andere. Omdat waterproof crèmes minder vet zijn dan andere, worden ze echter vaak als onaangenaam op de huid ervaren.


Bieden UV-kleren bescherming? 

Bij UV-kleren is het stof dichter geweven of chemisch zodanig behandeld, dat minder UV-straling de huid kan bereiken. UV-kleren zijn evenals zonnebrandcrème's voorzien van een beschermingsfactor. Er moet echter worden opgemerkt dat UV-kleren alleen die gedeelten van de huid beschermen, die bedekt zijn met de stof. Een muts bijvoorbeeld, beschermt de oren en de nek niet.

Hoe gevaarlijk is de zon bij hoge UV-waarden?

Het kán gevaarlijk zijn als je je niet voldoende beschermt. Bij zeer hoge UV-waarden is het dus zaak de huid goed te beschermen en activiteiten die buiten plaatsvinden indien mogelijk even uit te stellen en een schaduwrijk plekje op te zoeken. Maak daarom liever geen wandeling in de open lucht maar in het bos.

Gezond bruin bestaat niet

De meesten van ons vinden het fijn als onze huid bruin is in de zomer. Maar wat velen niet beseffen, is dat niet alleen een door de zon verbrande huid slecht is voor de huid, maar ook de bruine kleur zelf. Gezond bruin bestaat niet. De huid onthoudt elke straal zon. Het klopt weliswaar dat een bruine huid enige bescherming biedt, maar dat is maar zo weinig, dat het nauwelijks een rol van betekenis speelt. Daarentegen is de prijs die we voor een bruin kleurtje betalen, zeer hoog. Regelmatig en intensief zonnebaden draagt bij aan de ontwikkeling van huidkanker en voorstadia daarvan. Bovendien laat UV-straling de huid vroegtijdig verouderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten