dinsdag 2 juni 2015

Is zoetstof gezonder dan suiker?

Gewone witte suiker, ook wel kristalsuiker genoemd, kampt met een slecht imago. Ten onrechte zeggen voedingsdeskundigen. Honing bijvoorbeeld, is niet gezonder dan suiker en de hype met Stevia is ook overtrokken.

Honing niet gezonder dan suiker

Als we bedenken dat suiker en honing metabolisch gezien niet wezenlijk van elkaar verschillen, welke voordelen heeft honing dan eigenlijk? Volgens voedingskundigen is het louter een kwestie van smaak. En de gezondheid dan? Wat is er dan waar van de beweringen dat honing helpt om ontstekingen te verminderen, dat het ons immuunsysteem stimuleert en verlichting biedt bij het hoesten. Wel, er zijn bepaalde honingsoorten waarbij enkele van die effecten werden aangetoond, bijvoorbeeld bij Manuka-honing. Er is ook een aantal onderzoeken die claimen dat honing boven suiker uitstijgende werking bezit. In kringen van bijenhouders kent men daar een haast mystieke betekenis aan toe. Maar met wetenschap heeft dat vaak maar weinig van doen.

Heeft suiker terecht een slechte reputatie?

Puur theoretisch bezien niet. Als een gezond persoon suiker in redelijke hoeveelheden consumeert, is dat niet verkeerd. De glucose die het bevat is de voornaamste brandstof voor het lichaam.

Bruine of witte suiker, wat is gezonder? 

Tussen bruine of witte suiker een onderscheid maken, is volslagen onzin. Het is in beide gevallen hoofdzakelijk sucrose.

Is suiker verantwoordelijk voor ontstaan diabetes? 

In veel levensmiddelen zit te veel suiker, iets wat door consumentenorganisaties keer op keer wordt bekritiseerd. Men kan zich afvragen of een te veel aan suiker wellicht verantwoordelijk is voor de toename van de ziekte diabetes Wel, feit is dat diabetes geen eenvoudig fenomeen is. Suiker veroorzaakt type 2 diabetes niet direct. De trigger is het overgewicht. Maar uiteraard draagt overmatig gebruik van suiker wel bij aan overgewicht. Type 1 diabetes heeft met de consumptie van suiker niets van doen.

En wat is het effect bij kinderen? 

Uiteraard bevatten levensmiddelen voor kinderen eveneens te veel suiker. Type 2 diabetes bij kinderen neemt weliswaar toe, maar is in absolute zin nog altijd vrij zeldzaam. Maar ook hier is diabetes doorgaans een gevolg van extreem overgewicht.


Aspartaam bezit ook slechte reputatie

Aspartaam ​​heeft ook geen bijzondere goede reputatie. Steeds opnieuw is er het vermoeden dat het kanker zou kunnen veroorzaken. Wat is daarvan waar? Anno 2015 onderwerpt de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid EFSA aspartaam aan een nieuw onderzoek. Aanleiding is een Italiaans onderzoek uit het jaar 2010 waarbij muizen na consumptie van aspartaam tumoren ontwikkelden. Een ander onderzoek concludeerde dat dagelijks gebruik van aspartaam het risico op vroeggeboorte verhoogt.

Overigens worden de normen van beide onderzoeken in wetenschappelijke kringen bekritiseerd. Dat het schadelijk voor de gezondheid is om aspartaam ​​en andere zoetstoffen te gebruiken in hoeveelheden die normaal zijn om te zoeten, is nooit wetenschappelijk bewezen. Als men muizen van grote hoeveelheden aspartaam voorziet, die niets te maken hebben met normale consumptie, toont dat volgens veel wetenschappers niet aan wat deze zoetstof werkelijk doet in het lichaam. Maar daar lopen de meningen onder deskundigen over uiteen.

Veroorzaken zoetstoffen hongergevoel? 

Soms wordt verondersteld dat zoetstoffen een insulinepiek veroorzaken wat zou leiden tot een lage bloedsuikerspiegel, maar die theorie is inmiddels weerlegd. Maar het gaat te ver om te stellen dat zoetstoffen dan ook niet hongerig maken want dat is een meer complexe aangelegenheid. Als men ratten de keuze laat tussen gewoon water en water met zoetstof, zullen ze eerst het zoet water drinken. Dat betekent dat de hersenen erop zijn ingesteld om zoet met energierijke voeding te verbinden. Maar de ratten zullen het zoet water links laten liggen als dat niet gevolgd wordt door energierijke voeding. Maar er is geen enkele wetenschappelijk bewijs dat zoetstoffen een hongergevoel veroorzaken.

De nieuwe zoetstof Stevia

Stevia is een natuurlijke zoetstof die een veel sterkere zoetkracht heeft dan suiker, maar ook een bittere bijsmaak. In een door natuurfilosofie gedomineerde samenleving als Nederland, vinden mensen een zoetstof van natuurlijke oorsprong al gauw beter dan aspartaam. Maar dat Stevia, louter vanwege het feit dat het natuurlijk is, voordelen biedt, is puur een kwestie van bijgeloof.