zondag 14 juni 2015

Nitraat in bietensap bloeddrukverlagend

Iedereen die een hoge bloeddruk op een natuurlijke manier wil verlagen of een behandeling met medicijnen wil ondersteunen, zou eigenlijk elke dag een glas bietensap moeten drinken of andere nitraatrijke groenten in het menu moeten opnemen. Want nitraatrijke voedingsmiddelen zoals bietensap dragen bij aan een natuurlijke verlaging van de bloeddruk. Een hoog gehalte aan nitraat maakt dat mogelijk.
Wat is nitraat en hoe het komt in groenten?


Nitraat is een chemische verbinding van stikstof en zuurstof en wordt als natuurlijk bestanddeel in de grond aangetroffen. Planten hebben nitraat als voedsel nodig om eiwit aan te maken. Nitraat wordt daarom onder meer gebruikt als meststof en laat planten sneller groeien. Nitraat zelf, is niet schadelijk voor de mens. Het nitraatgehalte in groenten en salade hangt van verschillende factoren af:

  • het nitraatgehalte in bodem of mest;
  • van de groentesoort;
  • en van het seizoen. 

Sommige wortelgroenten zoals venkel, rode biet, radijs en salades als kropsla, rucola en veldsla maken meer nitraat aan dan bijvoorbeeld paprika, erwten en bonen. Overigens bezitten ook blauwe aardappelen een bloeddrukverlagend effect.


Van nitraat tot nitriet


Het met voedsel opgenomen nitraat wordt door het speeksel omgezet in nitriet. Van nitriet wordt met behulp van enzymen stikstofmonoxide gevormd, wat de bloedvaten verwijdt en de bloeddruk verlaagt. Nitriet is bij baby’s en peuters overigens niet geheel zonder risico omdat daarmee de zuurstofopname in het bloed wordt geremd. En bij volwassenen kunnen uit nitrieten nitrosaminen worden gevormd die in onderzoek bij dieren kankerverwekkend zijn gebleken. Maar een direct verband tussen nitraten uit voedingsmiddelen en een verhoogd risico op kanker voor de mens is tot dusver niet aangetoond. Daar komt bij dat vitamine C en polyfenolen in groenten de vorming van kankerverwekkende nitrosaminen blokkeren.

Al kleine hoeveelheden nitraat volstaan


In recente onderzoeken die de bloeddruk verlagende werking van bietensap bevestigden, was sprake van slechts 0,2 gram nitraat, wat overeenkomt met ongeveer twee rode bieten. Het verbaasde de onderzoekers dat maar zo weinig nitraat voldoende is om een duidelijk waarneembaar effect te bereiken. Men neemt dan ook aan dat een dieet met nóg meer groenten die nitraten bevatten, de cardiovasculaire gezondheid aanmerkelijk zal verbeteren. De resultaten waren in ieder geval veelbelovend en vergelijkbaar met die van medicijnen die een hoge bloeddruk doen verlagen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten