woensdag 29 juli 2015

Over morfine bestaan veel misverstanden

De pijnstiller morfine is met name nuttig voor hoogbejaarde patiënten en wordt voornamelijk gebruikt in de palliatieve zorg. Maar er bestaan ook veel misverstanden over het gebruik van morfine.

morfine


Wanneer wordt morfine ingezet?

Morfine wordt ingezet als andere middelen niet meer werken. Morfine is een van de meest krachtige pijnstillers. We kennen het middel al ongeveer 170 jaar. In een classificatie van de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) is de pijnstiller morfine als opiaat (pijnstillend middel bereid met opium) ingeschaald in trede drie, en dus zeer krachtig. De dosering moet individueel worden bepaald en op gezette tijden worden herbekeken.

Angsten bij patiënten en hun familie


Over morfine bestaan er veel misverstanden. Sommige patiënten brengen het middel onmiddellijk in verband met “platspuiten”, harddrugs, verslaving en persoonlijkheidsverval. Anderen op hun beurt verhalen over oma die na een morfine-spuit onmiddellijk is gestorven en vrezen dus dat de pijnstiller tot een snelle dood zal leiden. Hoewel deze misverstanden erg hardnekkig zijn, gaan ze meestal niet op. Als opiaten goed worden ingezet, zijn ze met name bij ouderen zeer zinvol.


De bijwerkingen van morfine 


Doorgaans kan er in de eerste paar dagen na toediening sprake zijn van lichte misselijkheid, constipatie en vermoeidheid. De enige blijvende bijwerking is verstopping, maar die kan men met laxeermiddelen goed onder controle krijgen.


Vrees dat morfine leidt tot snelle dood, is niet terecht


Verwanten vrezen vaak dat toediening van morfine zal leiden tot een snelle dood. Maar een klein voorbeeld kan wellicht aantonen dat die vrees ongegrond is. Het wegenverkeersreglement hanteert duidelijke regels wanneer iemand auto mag rijden en wanneer niet. Zo is bijvoorbeeld een promillage van 0,5 alcohol ​​in het bloed, niet toegestaan. Bij gecontroleerd gebruik van opiaten daarentegen, mag men wél een ​​auto besturen.

Wanneer spreken we van een overdosis morfine?

Uiteraard moet morfine wel correct worden toegediend. Orale inname is doorgaans beter verdraagbaar. Er bestaan geen duidelijke richtlijnen voor een overdosis. Elk geval moet afzonderlijk worden beoordeeld. De receptoren reageren in ieders hersenen weer anders. Maar als een patiënt plotseling een morfine-injectie misloopt, kan dat tot een sterk effect met dramatische bijwerkingen leiden. Ook is duidelijk dat een morfinespuit van vijf milligram als startdosering voor een bejaarde patiënt, vrij hoog is. En een feit is dat spuiten veel sneller en sterker werken dan tabletten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten