dinsdag 22 september 2015

Pijn in de benen

Nachtelijke krampen, tintelingen, een afgekneld of doof gevoel. Veel ouderen hebben dit soort klachten, die terug te voeren zijn op een verminderde doorbloeding van de benen. Als gevolg daarvan worden afvalstoffen niet goed afgevoerd en te weinig voedingsstoffen en zuurstof aangevoerd.

Te weinig zuurstof door bloedvatvernauwing

Een op de drie ouderen krijgt te maken met pijn in de benen die zich op verschillende manieren kan manifesteren. Een voorbeeld daarvan zijn zogenaamde “etalagebenen” die hun naam ontlenen aan het feit dat de betrokkenen al na korte stukjes lopen niet meer verder kunnen van de pijn in de benen en genoodzaakt zijn om herhaaldelijk te pauzeren. Om zich een houding te geven nemen ze vaak een kijkje in de etalage van een winkel.

Chronische stoornissen in de doorbloeding


Chronische stoornissen in de doorbloeding kunnen optreden wanneer de bloedvaten vernauwd of verstopt zijn. Vooral oudere mensen lijden aan chronische aandoeningen van de bloedsomloop, omdat de bloedvaten bij het stijgen der jaren hun elasticiteit verliezen.

Een onbelemmerde bloeddoorstroming is belangrijk omdat weefsels en organen door het bloed met zuurstof en voedingsstoffen worden voorzien. Als de bloeddoorstroming wordt gehinderd of geblokkeerd, wordt aan achterliggend (spier)weefsel dus niet meer voldoende zuurstof toegevoerd.


Als traplopen een probleem wordt


Bij inspanningen zoals wandelen of traplopen neemt de behoefte aan zuurstofrijk bloed in de beenspieren toe. Is er sprake van vernauwing in de slagaders, dan geraakt er onvoldoende bloed met zuurstof tot bij de spieren. Zo’n zuurstoftekort is de oorzaak van pijn in de benen, iets wat bij sporters bekend staat als verzuring van de spieren. Voor veel ouderen is die pijn in de benen zo ondragelijk dat men niet meer vooruit kan komen of met pijn en moeite de laatste traptreden haalt. Ook houden nachtelijke krampen ouderen vaak uit hun slaap.Wat kan je doen tegen pijn in de benen?


Helaas zijn er in de praktijk maar weinig behandelingen die mensen op een afdoende manier van de klachten kunnen afhelpen. Wie niet wil kiezen voor een ingrijpende operatie, is aangewezen op looptraining, massage of medicatie, niet zelden met vervelende bijwerkingen.

Wel zijn er veelbelovende geluiden te beluisteren over beenklinieken die succes boeken met een zogenaamde vacuümtherapie, doorgaans aangevuld met fysiotherapie. Vacuümtherapie is een techniek die erop gericht is om werking van de kleinste bloedvaten weer te verbeteren (lees: te openen), want het zijn vooral die kleine bloedvaatjes die een belangrijke functie vervullen als het gaat om de toevoer van voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten