maandag 12 oktober 2015

Huismiddeltjes tegen ontstoken tandvlees


Ontstoken tandvlees neemt na intensieve mondhygiëne meestal na enkele dagen  al weer af. Maar je kan bij ontstoken tandvlees uiteraard ook een aantal huismiddeltjes inzetten om de symptomen te verlichten en de ontsteking sneller te laten verdwijnen.


Spoelen met kamillethee


Een populair huismiddel bij tandvleesontsteking is bijvoorbeeld kamille. Een met kamillebloemen bereide thee kan de klachten bij bloedend tandvlees doen afnemen. Aanbevolen wordt om meerdere keren per dag met de kamillethee op de betrokken plekken te gorgelen.

Gorgelen met appelazijn


Een ander probaat huismiddel tegen ontstoken tandvlees is appelazijn (dat is azijn bereid uit appelcider). Appelazijn stimuleert de speekselafscheiding en werkt ontstekingsremmend en antibacterieel. Gorgel daartoe dagelijks ten minste een half uur voor het poetsen met een mengsel van twee theelepels appelazijn en een glas water.

Ontstekingsremmende plantenextracten


De mond spoelen met extracten van salie, hamamelis (toverhazelaar), mirre of andere ontstekingsremmende plantenextracten, kan een ander middel zijn tegen ontstoken tandvlees. Sommige mensen die gevoelig zijn voor terugkerende tandvleesontsteking zoeken hun toevlucht in homeopathie om de genezing te ondersteunen.Preventie en behandeling overlappen elkaar


Bacteriële tandplak (plaque) is de belangrijkste oorzaak van ontstoken en terugtrekkend tandvlees. In de praktijk gaan preventie en behandeling in elkaar over. Daarom kan een behandeling tegen tandvleesontsteking thuis al worden ondersteund door een verbeterde en regelmatige mondhygiëne. Doorgaans nemen de klachten dan al binnen enkele dagen af.

Tweemaal daags de tanden poetsen


Je tanden tweemaal dagelijks grondig poetsen volstaat meestal om ontstoken en bloedend tandvlees te voorkomen. Daarbij moet het tandoppervlak grondig worden gereinigd en bevrijd van plaque. Om weefselbeschadigingen bij het tandenpoetsen te voorkomen, zijn tandenborstels met zachte haren het meest aangewezen. Dat geldt met name in  perioden van acute behandeling, wanneer het tandvlees geïrriteerd en gevoelig is voor bloeden.

Behandeling door de tandarts


Bovendien is het wenselijk om ten minste eenmaal per jaar een professionele gebitsreiniging te laten uitvoeren bij tandarts of mondhygiënist. Daarbij worden ook voor de tandenborstel moeilijk bereikbare plaatsen grondig gereinigd en tandvleesontsteking (gingivitis) voorkomen.


Dreigend gevaar voor Parodontitis


Valt er er echter, ondanks alle hierboven genoemde huismiddeltjes en grondig poetsen na enkele dagen nog geen verbetering te constateren, aarzel dan niet om een ​​tandarts te raadplegen. Onbehandeld of niet volledig genezen ontsteking van het tandvlees kan zich naar het botweefsel uitbreiden en moeilijk te bestrijden parodontitis veroorzaken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten