woensdag 16 december 2015

Droge ogen niet zonder risico

Droge ogen, bijna iedereen die dagelijks aan de computer werkt, TV kijkt of auto rijdt, heeft er last van. Droge ogen zijn niet zonder risico en moeten niet te lichtvaardig worden genomen.
Oogartsen waarschuwen voor risico's droge ogen


Ondanks constante jeuk en brandende, tranende ogen, gaan maar weinig mensen met droge ogen naar de dokter. Maar oogartsen waarschuwen voor de risico's. Niet zelden lijdt het gezichtsvermogen onder deze zogenaamd onschadelijke klachten. Vooral mensen die lang achter de computer zitten, tv kijken of veel auto moeten rijden, hebben last van droge ogen. Daarbij laten de monotone blik en het achterwege blijven van regelmatig knipperen de natuurlijke traanfilm van het oog opdrogen. En dat leidt tot klachten.


Gevoeligheid voor licht wijst op droge ogen

Droogheid van het bind- en hoornvlies (met de Latijnse benaming “keratoconjunctivitis sicca”) is een veel voorkomend verschijnsel in ons land. Roodheid, jeuk en branderigheid en tranende ogen zijn typische symptomen van de ziekte. Maar ook gezwollen oogleden, slijmafscheiding en lichtgevoeligheid behoren tot de kenmerken van droge ogen.


Onbehandeld dreigt er schade aan gezichtsvermogen


Wie droge ogen niet laat behandelen, riskeert in het slechtste geval problemen met het gezichtsvermogen. Want droogt de hoornhuid op, dan raakt het oogoppervlak beschadigd. De traanfilm houdt ogen soepel en glad en voorziet die van de hoognodige zuurstof. Die traanfilm bestaat uit drie lagen:

  • water;
  • slijm;
  • vet.

Als die samenstelling wordt verstoord, vermindert volgens oogartsen het gezichtsvermogen. Het zicht wordt wazig, het oog is niet langer in staat om voorwerpen scherp te onderscheiden. Als droge ogen meerdere jaren onbehandeld blijven, kan dat leiden tot blijvende vermindering van het gezichtsvermogen.


Niet zomaar oogdruppels kopen


Wie merkt dat zijn ogen dikwijls geïrriteerd en droog zijn, zou eigenlijk de tijd moeten nemen voor een bezoekje aan de oogarts. Op goed geluk niet-receptplichtige oogdruppels gebruiken, is geen oplossing. Conserveringsmiddelen kunnen het oog irriteren en met name “vaat-verengende” oogdruppels tegen roodheid kunnen juist uitdrogen. Ook dreigen er pijnlijke infecties wanneer de natuurlijke kiembescherming van de ogen niet wordt hersteld.

De traanfilm is zeer complex. Alleen een oogarts kan achterhalen welke van de drie lagen is aangetast. Pas dan kan de exacte samenstelling van de oogdruppels worden bepaald. Niet voor niets zijn er zoveel verschillende preparaten.


Achter droge ogen kunnen ernstige ziekten schuilgaan


En er is nog een andere reden voor een onderzoek door de oogdokter: het helpt mee om ernstige ziekten uit te sluiten. Want niet altijd zijn droge ogen aan een PC, TV of airconditioning te wijten. Zo kan bijvoorbeeld nog niet herkende diabetes of een schildklieraandoening achter droge ogen schuilgaan. En medicijnen zoals slaapmiddelen, anti-allergische middelen of bètablokkers tegen hoge bloeddruk kunnen ook invloed hebben op de traanfilm. Daarom is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen.

Wat zelf doen tegen droge ogen?  • Is inderdaad de monotone blik de veroorzaker, dan moet u ervoor zorgen om geregeld te knipperen en de ogen herhaaldelijk een pauze te gunnen door in de verte te kijken;
  • De ogen kort sluiten, laat ze ook ontspannen;
  • Ook een wandeling in de open lucht stimuleert de productie van de traanfilm en helpt bij het herstel. Daarnaast moet u ervoor zorgen om voldoende te drinken en indien mogelijk sigarettenrook, airco ‘s  en droge lucht te mijden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten