zaterdag 27 februari 2016

Haaruitval door chemotherapie


Veel medicamenten die toegediend worden bij chemotherapie (cytostatica) werken vooral op snel groeiende en vaak delende cellen. Daartoe behoren ook onze haarwortelcellen. Daarom vallen bij sommige kankerpatiënten tijdens de behandeling de haren uit. Maar dat geldt niet voor alle mensen die met met cytostatica worden behandeld.Haaruitval bij kankerbehandeling

Chemo-behandeling bij kanker kan haarverlies (alopecia) veroorzaken.Daarnaast kunnen er bij kankerbehandelingen nog andere redenen zijn waarom haar kan uitvallen:

  • hormonale veranderingen; 
  • auto-immuunziekten;
  • infecties;
  • ijzertekort.

Vaak spelen meerdere factoren een rol.

Wenkbrauwen, wimpers, lichaamsbeharing

Of de haren bij een chemobehandeling daadwerkelijk uitvallen, hangt onder meer ervan af welke medicatie in welke dosering wordt toegediend. De aard van het medicijn en de dosering is ook van invloed op de vraag of wenkbrauwen, wimpers en lichaamsbeharing worden getroffen.

Effecten na 2 tot 4 weken merkbaar

Als cytostatica de haargroei aantasten, dan begint dat haar ongeveer 2 tot 4 weken later meer of minder sterk uit te vallen. Bij een lagere dosis chemotherapie kan minder haar uitvallen en zal de haaruitval langzamer verlopen. Zodra meer dan de helft van het hoofdhaar is uitgevallen, zal ook de “buitenwereld” het haarverlies opvallen.Haaruitval bij chemokuur voorkomen


Er bestaan verschillende methoden die haaruitval bij chemotherapie zouden moeten voorkomen. Maar van de goede werking ervan ontbreekt tot dusver elk bewijs ofwel moet er gevreesd worden voor bijwerkingen.

Koele kompressen tegen haaruitval

Het aanbrengen van verkoelende kompressen gaat uit van de veronderstelling dat de cytostatica minder op de gevoelige haarwortels inwerken. Dat wordt bereikt door de hoofdhuid te koelen die daardoor minder goed doorbloed raakt. In sommige proeven kwam het daardoor tot ​​minder haaruitval. Maar theoretisch kan een koudebehandeling ook nadelen hebben: zou het principe opgaan, dan zijn de cytostatica in de nabijheid van de koudebron ook minder effectief tegen kankercellen.

Haaruitval vertragen met shampoo


Sommige shampoos en kuurspoelingen zouden haaruitval kunnen vertragen. Ze worden echter niet beschouwd als medicijn en moeten worden betaald als normale toiletartikelen. Ook de doeltreffendheid ervan is niet vastgesteld.

Geneesmiddelen die de haarwortels beschermen

Wetenschapper zijn al jaren op zoek naar geneesmiddelen die de haarwortelcellen beschermen. Of en wanneer dat gaat lukken is nog onduidelijk.

Blijvende haaruitval is niet uitgesloten

Veel patiënten melden dat hun haar na chemotherapie anders uitziet. Soms is het een beetje krullend geworden of van kleur veranderd. Maar ernstige of blijvende schade door een chemobehandeling, ervaren maar zeer weinig patiënten. Helemaal uitgesloten is blijvende haaruitval echter niet. Soms hoort men inderdaad van patiënten waarbij het haar niet meer bijgroeit. Dat zijn dan vooral patiënten die hoge doses chemotherapie ondergingen, gevolgd door een beenmergtransplantatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten