donderdag 31 maart 2016

Bloed in de urine

Als de urine rood kleurt, is het oppassen geblazen. De oorzaak van bloed in de urine moet altijd door een arts worden onderzocht. Vaak is die oorzaak gelegen in de urinewegen, de nieren of de prostaat.

Hoe komt er bloed in onze urine?


Het is altijd weer beangstigend als de urine ineens niet meer geel maar rood is. Soms is de reden daarvoor snel gevonden:

  • de salade met rode bieten bij de lunch;
  • een dessert met bosbessen. 
Er zijn immers voedingsmiddelen die niet alleen de tong rood of blauw kleuren, maar die ook tijdelijk sporen nalaten in de kleur van de urine. Maar dat heeft niets te maken met bijmenging van bloedresten. Eén, twee toiletbezoeken later, kan de urine al weer zijn normale kleur hebben. Die varieert van licht- naar donkergeel. Ook sommige medicijnen kunnen de kleur van de urine veranderen.

Te veel rode bloedlichamen in de urine

Bloed in de urine daarentegen, betekent dat er in verhoogde mate rode bloedlichamen in het afvalproduct voorkomen. Artsen spreken dan van hematurie. De urine neemt dan een roodachtige kleur aan, die kan variëren van vleeskleurig, tot roze, licht rood en fel rood. Bloed in de urine vindt vaak zijn oorzaak in een ziekte.

Soms echter, blijft de reden voor bloed in de urine ondanks alle onderzoeken, onverklaarbaar. Het gros van de vastgestelde oorzaken is trouwens onschuldig. Raak daarom niet meteen in paniek als je merkt dat je urine er anders uitziet, enigszins roodachtig van kleur is of bloedsporen bevat. Maar raadpleeg wel altijd een arts om tijdig de noodzakelijke onderzoeken te laten verrichten. Doorgaans wordt men achteraf gerustgesteld.


Van nieren tot plasbuis

De urine is een filterproduct uit de nieren. Die reinigen voortdurend het passerende bloed. Verontreinigende stoffen, zouten en water worden uitgefilterd. Bloedcellen en eiwitten blijven gewoonlijk in het bloed achter. Een groot deel van het voor het lichaam noodzakelijke vocht en zout, keert overigens weer in de bloedsomloop terug. Het resterende concentraat, de urine, stroomt vanuit het nierbekken naar de urineleider en de blaas. Van daaruit wordt die via de plasbuis naar buiten gevoerd.

Storingen in de nierfuncties

Komt het in onze "filterstations" bij het nierbekken tot storingen, dan kan er een verhoogd aantal rode bloedcellen in de urine geraken. Een nierziekte kan hierbij de mogelijke trigger zijn. Zelfs de allerfijnste beschadigingen van het slijmvlies in de lagere urinewegen, veroorzaakt door mechanische prikkelingen zoals trillingen tijdens competitieve sport (marathonlopers), kunnen ertoe leiden dat bloedcellen in de urine terecht komen.

Urineleiders en blaas


Ook ontstekingen, weefselbeschadigingen en gezwellen in de urineleiders en de blaas kunnen soms bloedingen veroorzaken die zichtbare sporen in de urine nalaten. Soms zijn de bloedresten in de urine zo onbeduidend dat ze niet met het blote oog kunnen worden waargenomen. De dokter ontdekt de rode bloedcellen dan vaak alleen via urinetests in het laboratorium, bijvoorbeeld in het kader van een routine-inspectie.

De meest voorkomende oorzaken van bloed in de urine


  • Bloed in de urine vindt voornamelijk zijn oorzaak in nierziekten en aandoeningen van de urinewegen; 
  • Bij mannen kunnen ook veranderingen in de prostaat een rol spelen;
  • Bij vrouwen soms weefselgezwellen in de baarmoederomgeving (endometriose);
  • Andere oorzaken zijn stoornissen in de bloedstolling, het gebruik van antistollingsmiddelen en ​​bepaalde infectieziekten;
  • Verantwoordelijk zijn soms ook aandoeningen in de stofwisseling zoals diabetes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten