maandag 28 maart 2016

Knoflookadem. Wat helpt?

De pasta was overheerlijk, maar die vervelende knoflookadem achteraf! Wel, die reuk wordt veroorzaakt door een ingrediënt, genaamd allicine. Deze zwavelhoudende stof wordt gevormd wanneer knoflook wordt gesnipperd. Tegen knoflookadem is, althans voor langere duur, geen kruid gewassen. Maar kortstondig is er wél een aantal trucjes dat helpt tegen knoflookadem.


Waarom ruiken we naar knoflook?

Dat we naar knoflook ruiken, ligt aan een stof die “allicine” heet, een zwavelhoudende substantie die ontstaat bij het snipperen of vermalen van de knoflookteentjes. Die stof raakt met het voedsel in het spijsverteringskanaal, van waaruit het zich via de bloedbaan verder door het lichaam verspreidt. Huid en longen geven vervolgens de zwavelhoudende verbindingen weer aan de omgevingslucht af. Afhankelijk van het type knoflook en de hoeveelheid die ervan gegeten werd, kan dat meer of minder intens zijn. En dat is onaangenaam, voor jezelf, maar ook voor je omgeving. Huishoudmiddeltjes tegen knoflookadem zijn er genoeg. Maar de meeste ervan werken maar korte tijd.

Wat helpt tegen knoflookadem?

Wie niet aan het gebruik van knoflook bij het koken wil tornen, kan de geur tijdelijk met koffiebonen en gembersnoepjes onderdrukken, maar ook door het kauwen op jeneverbessen of peterselie. Ook chlorofylcapsules uit de apotheek helpen kort, evenals een glas melk. Maar de beste maatregel tegen knoflookadem is, om de knoflook mee te koken, maar deze niet te eten.

Van knoflook heb je lang plezier

Tegen knoflookadem kan je niet veel doen: daardoor heb je lang "plezier" van knoflook. Eén troost is er wel: knoflook wordt algemeen beschouwd als vrij gezond. Wie naar knoflook ruikt, weet dat de allicine zijn werk goed verricht. En misschien zou het ook mensen in je omgeving enigszins van de knoflookgeur kunnen afleiden, als ze zouden beseffen dat die knoflookgeur een teken van de gezonde effecten van knoflook is. Allicine remt de groei van bacteriën en virussen en zou zelfs tegen schimmels werken. Bovendien beschermt de stof onze vaten en kan daardoor, als onderdeel van een gezonde voeding, het risico op hart- en vaatziekten verlagen. Helaas gebeurt dat in het geval van knoflook allemaal niet onopgemerkt.


Ook de huid ademt knoflookgeur uit

Zoals al vermeld zal het kauwen op peterselie, koffiebonen en jeneverbessen de vervelende slechte adem doen verdwijnen, maar dat is maar voor even. Daarna ademt het lichaam via de luchtwegen en de huid opnieuw de geur van verse knoflook uit. Wel boet de knoflook aan scherpte in als je de geel-groene scheuten in het teentje van de knoflook verwijdert. En het schijnt ook te helpen als door de met knoflook bereide spijzen wat gember wordt gemengd.

Peterselie en rauwe koffiebonen bevatten essentiële oliën die de knoflookgeur verdrijven. Maar wie wil er nu op rauwe kruiden of koffiebonen knabbelen? Veel aangenamer is dan een kauwgom met pepermuntsmaak. Bovendien werken de essentiële oliën van planten maar tijdelijk tegen slechte adem. Maar hoe dan ook, er is niet echt een middel dat permanent tegen knoflookadem werkt, want zoals al opgemerkt, de ingrediënten van knoflook worden ook uitgescheiden door de huid.

Citroen helpt ook tegen de reuk van knoflook

De ervaring heeft geleerd dat vers geperste knoflook (met knoflookpers), die onmiddellijk met vers geperst citroensap, olijfolie en kruiden tot een heerlijke salade-dressing wordt verwerkt, geen knoflookgeur uit de mond of uit de poriën verspreidt en die bovendien heerlijk en supergezond is.

Knoflookgeur vermijden: twee laatste tips

En voor wie de knoflookgeur zoveel mogelijk wil vermijden, zijn er nog twee laatste tips: maak gebruik van het knoflookaroma, maar eet de knoflook niet:


  • bak daartoe de gesnipperde knoflook in olijfolie en verwijder de knoflook daarna weer. Zo smaakt bijvoorbeeld de spaghetti net zo goed en de reuk blijft beperkt.
  • of dompel de geplette teentjes korte tijd in komkommerwater en dan neem ze er dan weer uit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten