dinsdag 12 april 2016

Genezende werking van zout en zout-water-baden

De genezende werking van zout en zout-water-baden wordt tegenwoordig steeds meer herontdekt. Zout-water-baden helpen bij huidklachten en aandoeningen aan de luchtwegen. En mensen met gewrichtsproblemen profiteren ook van een zout-water-bad: ze blijven drijven.Zout onmisbaar voor het menselijk lichaam

Niemand van ons zou het zout in zijn soep willen missen. En aangetoond is, dat zout voor het menselijk lichaam onmisbaar is:

  • hetzij om de bloeddruk te reguleren;
  • hetzij om onze waterhuishouding en stofwisseling in balans te houden. 

Bovendien vindt het zo onbeduidend uitziende mineraal al duizenden jaren heilzame toepassing in opgeloste vorm.

De genezende kracht van zout water

Zout in voeding is belangrijk. Maar ook door middel van uitwendig gebruik kan het witte goud zijn genezende kracht uitoefenen. Bedoeld wordt dan zout water van natuurlijke oorsprong, dat een hoog gehalte aan minerale zouten zoals jodium, zwavel of radon heeft. Wij hebben er in Nederland geen apart woord voor, maar onze oosterburen noemen het “Sole”. Sole is daar een erkend geneesmiddel dat zowel uiterlijk (bijvoorbeeld in de vorm van baden), als inwendig (bijvoorbeeld als drinkkuur, spoeling of inhalatiemiddel) wordt aangewend. Het medisch spectrum waarbij het positieve effecten kan bewerkstelligen, is erg groot.


Bij welke aandoeningen wordt zout water ingezet? 

Afgezien van het feit dat zout bronwater goed is voor het immuunsysteem en de bloedsomloop en niet zelden verlichting geeft bij allergieën, kan het helpen bij aandoeningen van de spijsvertering en infecties bij blaas- en urinewegen. Tot belangrijke toepassingen behoren vanwege de geneeskrachtige eigenschappen ervan ook de behandeling van huidziekten en aandoeningen van luchtwegen en bewegingsapparaat.

Goede resultaten bij diverse huidaandoeningen

Een therapie met zout bronwater kan zeer goede resultaten geven bij veel huidaandoeningen. Zo kan men met in zout gedrenkte zwachtels de verschijnselen van acne verzachten. Ze bezitten een antibacteriële werking en nemen pus weg. Ook bij chronische aandoeningen zoals eczeem en psoriasis werken behandelingen met hoge concentraties van zout water positief, vooral als die worden gecombineerd met UV-straling.

Zonder chemicaliën of cortisonen 

Deze behandeling, waarbij de patiënt direct na een bad met zoutoplossing nog een dosis “zonlicht” toegediend krijgt, neemt, afhankelijk van de ernst van de ziekte 3 tot 12 weken in beslag. Het helende effect houdt een hele poos aan, maar is niet blijvend. Na ongeveer zes maanden kunnen de symptomen terugkeren, en moet men opnieuw behandeld worden. Maar de moeite waard is de therapie wél: er komen geen chemicaliën of cortisonen aan te pas.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten