woensdag 27 juli 2016

Huismiddeltjes tegen oorpijn

Oorpijn laat zich niet alleen met medicijnen, maar ook met aloude huismiddeltjes goed behandelen. Soms zijn die zo simpel (kauwgum) dat je het nauwelijks gelooft.


Behandel oorpijn niet verkeerd

Bedenk wel bij al die huismiddeltjes, dat niet elk middel bij elke oorzaak werkt. Houd daarom vóór gebruik van huismiddeltjes ruggespraak met de huisarts. Want oorpijn die niet of onjuist behandeld wordt, kan, afhankelijk van de oorzaak, ernstige gevolgen hebben. Daarbij moet je denken aan langdurig gehoorverlies, gezichtsverlamming of meningitis. Hieronder hebben we een aantal bekende huismiddeltjes tegen oorpijn voor je verzameld.


Verhard oorsmeer meestal oorzaak oorpijn

Heel vaak ontstaat oorpijn doordat er zich in je oor een prop van oorsmeer heeft gevormd. Dat gebeurt vaak wanneer je het oorsmeer met een wattenstaafje voortdurend in het oor duwt, in plaats het te verwijderen. Op een gegeven moment verhardt het oorsmeer en drukt dan pijnlijk op het trommelvlies en het delicate binnenoor: je krijgt oorpijn.

Kauwgum voorkomt oorpijn

Soms zijn huismiddeltjes zo simpel dat je het nauwelijks geloven kan. Zo ook dit middel om oorpijn te voorkomen: kauw eens wat vaker op kauwgum. En bij voorkeur met sterke kauwbewegingen. Daarbij gebeurt namelijk het volgende: door de constante kauwbeweging opent zich de buis van Eustachius tussen het middenoor en de mondholte. Daardoor wordt het oor geventileerd en blijft het droog. Bacteriën die ontstekingen veroorzaken, krijgen daardoor niet eens de kans om post te vatten.

Kamille verzacht de pijn


Is je oorpijn niet zo erg dat je per se een dokter wil bezoeken, dan helpt het volgende beproefd huismiddeltje: twee eetlepels kamillebloemen worden overgoten met vijf eetlepels hete zonnebloemolie. Laat dat mengsel 24 uur trekken. Knijp dan de bloemen uit en doe deze in een beker. Bewaar die op een koele en donkere plek. Doop een wattenstaafje erin en steek dat in de pijnlijke oor. Het wattenstaafje moet meerdere malen per dag worden vernieuwd. Na een paar keer zal de oorpijn verdwijnen.

Ui, aardappel of peterselie tegen oorpijn

Snij een ui in kleine stukjes, leg die in een zakdoek en plet de ui langzaam totdat de zakdoek helemaal doordrenkt is met sap. Leg de zakdoek daarna gedurende een half uur op het pijnlijke oor. Als alternatief kan je ook een hete, gestampte aardappel in een zakdoek wikkelen en tegen het pijnlijke oor leggen. Of hak peterselie in kleine stukjes, strooi de snippertjes in een zakdoek en leg die op het pijnlijke oor. Je moet de peterselie ten minste een half uur laten inwerken.

Verse mosterd mengen met warm water


Roer wat verse mosterd met warm water tot een pasta en verdeel het op een doek. Houd de doek ongeveer 15 minuten achter het pijnlijke oor. Een dergelijke omslag moet hooguit eenmaal per dag worden toegepast en bij branden op de huid onmiddellijk verwijderd worden.
Stralen met een infraroodlamp

Bestraal het pijnlijke oor met een infraroodlamp. De afstand tot het oor moet daarbij tenminste 50 centimeter bedragen en de bestraling moet 10 minuten lang worden uitgevoerd. Maar let op: is er sprake van een ontsteking van de gehoorgang, dan moet dit middel niet worden toegepast, omdat het oor in dit geval juist gekoeld moet worden.

Oorpijn voorkomen 

Dat we last hebben van oorpijn, kunnen we niet altijd voorkomen, maar met enkele tips en trucs kan je het ontstaan van oorpijn aanzienlijk verminderen:


  • Om oorpijn te voorkomen, is een goede hygiëne van het oor van belang. Het is belangrijk dat je voor het schoonmaken van je oren geen wattenstaafjes gebruikt, omdat je op die manier ofwel te veel beschermend oorsmeer verwijdert of het tot een harde prop samenperst; 
  • Ook moet het oor niet worden gereinigd met harde of scherpe voorwerpen, omdat die verwondingen in het oor kunnen veroorzaken. Aangezien de gehoorgang zich meestal zelf reinigt, volstaat om de oorschelp voorzichtig met een vochtige doek schoon te maken;
  • Wie regelmatig gaat zwemmen, kan het best een badmuts of oordopjes dragen, om de oren te beschermen. Want de huid van de gehoorgang wordt geïrriteerd door het chloor in het zwemwater. Bovendien laat water bacteriën sneller doordringen in de oren.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten