maandag 25 juli 2016

Laat eten, maakt niet dik

"Eet niet zo laat, want dat maakt dik." Wie kent deze goede raad niet? Maar is dat wel waar? Het King's College in Londen wilde er het fijne van weten en deed onderzoek onder 1620 kinderen van 4 tot 18 jaar oud. Ze constateerden dat kinderen en jongeren die 's avonds laat nog eten, geen verhoogd risico op overgewicht hebben. Het komt er veel meer op aan "wat" en "hoeveel" we eten.

Is tijdstip avondeten van invloed op gewicht?


De wetenschappers legden van 2008 tot 2012 diverse onderzoeksgegevens van jongens en meisjes vast. Op basis van lichaamsgewicht, lengte, leeftijd en geslacht werd de body-mass-index (BMI) berekend en het gewicht te bepaald. De jonge proefpersonen dan wel hun ouders, vulden elk jaar een voedingsprotocol in voor vier opeenvolgende dagen. Aan de hand daarvan werd de dagelijkse energie- en voedingsopname alsook het gebruikelijke tijdstip van het avondeten (vóór of ná 20.00 uur) bepaald.


Geen hoger risico op overgewicht door laat eten


Eerdere onderzoeken deden vermoeden dat het moment van de voedselinname ons bioritme en dus ook het stofwisselingsproces zou beïnvloeden. Dat zou ook voor de beheersing van het gewicht en afvallen van belang zijn. Bovengenoemd onderzoek in Londen echter, liet zien dat kinderen en tieners die tussen 20.00 en 22.00  uur aten, geen hoger risico op overgewicht hadden dan leeftijdsgenoten die het avondeten vóór 20.00 uur gebruikten. En ook het energieverbruik week niet eçht af afhankelijk van het moment van eten.Eén voorbehoud: maar weinig kinderen eten laat


Wat de kwaliteit van de voeding betreft, waren er geringe verschillen, die echter niet wezenlijk waren:

  • zo namen jongetjes van 4 tot 10 jaar door laat avondeten, verdeeld over de dag, een beetje meer eiwit op;
  • en meisjes van 11 tot 18 jaar namen minder koolhydraten op. 

Overigens at maar een beperkt aantal kinderen na 20.00 uur, wat de resultaten mogelijk kan hebben beïnvloed. Met mogelijke andere factoren die van invloed konden zijn op het gewicht, zoals het weglaten van het ontbijt, lichamelijke activiteit en slaapduur, werd geen rekening gehouden.


Wat we eten en hoeveel, is veel belangrijker dat het tijdstip


Veel belangrijker dan het tijdstip van de maaltijden, is de hoeveelheid opgenomen energie gedurende de dag. Dat geldt zowel voor kinderen als voor volwassenen. Wie veel snacks eet, verliest gemakkelijk het overzicht, en dat kan tot uitdrukking komen op de weegschaal. Met vaste geplande maaltijden, is het gemakkelijker om de juiste voeding en redelijke porties te selecteren. Naast een uitgebalanceerd dieet, hebben kinderen veel beweging en voldoende slaap nodig om fit te zijn en een ​​gezond lichaamsgewicht te behouden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten